sport & oorlog

Het is februari 2003. In Jericho, een stad op de Westelijke Jordaanoever, stijgt een licht geroezemoes op uit de straten. Voor het eerst sinds het uitbreken van de Intifada, eind 2000, wordt er weer een prestigieus sportevenement gehouden: de Jericho Winter Cup. Het jaarlijkse voetbaltoernooi waaraan teams uit Jericho, Betlehem, Nablus, Hebron en Jeruzalem deelnemen, staat onder supervisie van de FIFA. „Een toernooi van niveau”, noemt John Perkins (34) het. De Engelsman fotografeerde de finale van de Jericho Winter Cup 2003 voor de expositie Football around the world, die later dat jaar in Londen werd geopend. Wat hem het meest is bijgebleven, is de enorme gedrevenheid van de spelers. „Ze lieten zich niet weerhouden door de vele checkpoints die rondom Jericho waren opgeworpen. Vaak vertrokken ze al dagen voor de aftrap, om er zeker van te zijn dat ze die niet zouden missen.” Van de acht teams die in 2003 aan het toernooi deelnamen, behaalde Wadi Nis de eindzege. Een klein team uit de omgeving van Betlehem dat grotendeels uit familieleden bestaat. De situatie op de foto oogt dreigender dan hij in werkelijkheid was. „Die AK47 is van de bodyguard van Saeb Erekat, het toenmalige Palestijnse kabinetslid dat de trofee aan het winnende team uitreikte.” Bang is de fotograaf tijdens zijn bezoek nooit geweest. „Anders deed ik dit werk niet.”

Danielle Pinedo

Dit is de zevende aflevering in een serie over sporten in oorlogstijd.