Schorsing van twee jaar voor renner Basso

De Italiaanse wielerbond heeft Ivan Basso (29) gisteren voor twee jaar geschorst. De wielrenner bekende begin mei zijn betrokkenheid bij Spaanse dopingschandaal rond de Madrileense arts Eufemiano Fuentes.

Basso zei nooit verboden middelen te hebben gebruikt, maar dat hij wel de intentie had bloeddoping uit te proberen ter voorbereiding op de Ronde van Frankrijk van 2006. In de koelkast van Fuentes werden vijf zakjes bloed aangetroffen met de code ‘Birillo', de naam van Basso's hond.

De Giro-winnaar van vorig jaar heeft een belangrijk gedeelte van zijn straf er al opzitten. Sinds hij in de beklaagdenbank zit en later door Discovery Channel op non-actief werd gesteld, zijn al 236 dagen verstreken. Basso is vanaf 24 oktober 2008 weer startgerechtigd. „Ik accepteer de veroordeling”, zei de renner, die als favoriet voor de Ronde van Frankrijk werd gezien. „Ik zal blijven trainen om, zoals het er nu naar uitziet, in 2009 mijn comeback te maken.”

Het Italiaans olympisch comité (CONI), dat de wielerbond tot sancties tegen sjoemelende wielrenners had gemaand, kan tevreden zijn met de straf. Aanklager Ettore Torri had 21 maanden geëist. Hij was mild gestemd doordat Basso in zekere zin zijn medewerking heeft verleend aan opheldering van de zaak.

Maar de drie maanden strafvermindering werden hem uiteindelijk niet gegund, naar het schijnt omdat Basso volgens de Italiaanse wielerbond uiteindelijk niet genoeg openheid van zaken heeft gegeven. De autoriteiten hadden gehoopt dat Basso ook namen van renners en andere betrokkenen in het Spaanse dopingschandaal zou geven. Maar dat gebeurde niet. Om die reden werd besloten hem de maximale schorsing van twee jaar op te leggen. En daar kon Basso mee leven . „Ik heb een fout gemaakt en verdien daarvoor straf”, zei hij in een eerste reactie. Hij vertelde het besluit over een eventueel beroep aan zijn advocaat over te laten om zich helemaal op zijn rentree te kunnen richten.

De wielrenner werd vorig jaar, toen de eerste onthullingen in Operacion Puerto werden gedaan, geweerd uit de Ronde van Frankrijk, evenals de Duitse kanshebber Jan Ullrich. De Italiaan werd door zijn Deense werkgever CSC uit de ploeg gezet, maar vond begin dit jaar onderdak bij Discovery Channel. Door de dopingaffaire kwam het ook bij dit Amerikaanse team tot een vroegtijdig afscheid.