Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Gymnasiast wil buschauffeur worden

Hij heeft zijn gymnasiumdiploma gehaald met negen tienen en vijf negens, is volgens zijn schoolbegeleiders zo „briljant” dat hij „minister-president kan worden”, maar Ward Teunissen streeft een andere carrière na. De 17-jarige Nijmegenaar wil buschauffeur worden.

„Over vier jaar zit ik op de stadsbus, zeker weten. Dat wilde ik als klein kind al en dat wil ik nog steeds”, verklaarde hij tegenover dagblad De Gelderlander. Omdat hij nog te jong is om een opleiding tot buschauffeur te volgen, gaat hij eerst natuurkunde studeren aan de universiteit in Nijmegen. De studie ziet hij als een tijdverdrijf en iets waar hij op terug kan vallen als het niet lukt om in de buswereld aan de slag te komen. „Iedereen denkt dat hij voor de gek gehouden wordt, maar Ward is bloedserieus. Hij gaat buschauffeur worden”, zegt conrector Tons Janssen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. De school heeft hem gistermiddag in het zonnetje gezet, door een dubbeldekker naar school te laten komen. Aanvankelijk was het de bedoeling om een foto te maken met Ward achter het stuur, maar tot verbazing van iedereen reed de scholier een rondje met de bus door de wijk. Van de Nijmeegse busonderneming Novio mag hij volgende week onder leiding van een instructeur een echte busrit maken. Ward Teunissen gaat vaak met de bus naar school en kent volgens een woordvoerder van Novio de Nijmeegse dienstregeling uit zijn hoofd. „Als hij zijn ogen sluit, hoort hij aan de motor welk type bus er rijdt.”