Fayyad leider van regering Palestijnen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft gisteren de onafhankelijke econoom Salam Fayyad benoemd tot premier. De benoeming wordt niet erkend door het radicaal-islamitische Hamas, dat Abbas van een ‘coup’ beschuldigde.

Fayyad moet premier Ismail Haniyeh – van Hamas – opvolgen, die eerder door Abbas werd ontslagen, maar die weigert af te treden. Abbas, tevens leider is van het rivaliserende Fatah, kondigde eerder de noodtoestand af in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, nadat Hamas met veel geweld de controle over de hele Gazastrook in handen had genomen. Abbas ontsloeg alle Hamas-ministers in de regering van nationale eenheid.

Gisteren luwde het militaire geweld – in de Gazastrook is Fatah geheel uitgeschakeld – maar laaide het politieke geweld hoog op door de benoeming van Fayyad.

De nieuwe premier ligt goed in het Westen en in Israël. Hij heeft een goede reputatie als corruptiebestrijder en „spreekt de taal van het Westen”, zoals een Israëlische diplomaat het uitdrukte. Bij Israëlische politici is hij populair.

Bij de Amerikanen heeft Fayyad veel krediet, hetgeen bleek toen Fayyad na toetreding tot de eenheidsregering van Fatah en Hamas nog een ontmoeting had met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice – ook al boycotte Washington de regering met Hamas-ministers. Fayyad studeerde aan de Amerikaanse Universiteit in Beiroet en aan de universiteit van Houston (Texas), werkte van 1987 tot 2001 voor de Wereldbank en het IMF en was minister van Financiën in de Fatah-regering (2002-2005) en in de juist ontbonden eenheidsregering.

Sinds de machtsovername van Hamas in de Gazastrook proberen veel inwoners naar Egypte te ontkomen. Ongeveer drieduizend van hen zijn gestrand bij de grenspost Rafah. Hamas wil de orde zo snel mogelijk herstellen en heeft gezegd de controle in Rafah te willen overnemen. Haniyeh riep Hamas-aanhangers in Gaza op tot kalmte. Hamas zei ook in gesprek te zijn met de ontvoerders van BBC-journalist Alan Jonhston, die mogelijk morgen al zal worden vrijgelaten. (Reuters, AFP, AP)

‘De coup in Gaza’ in het Zaterdags Bijvoegsel, pagina 43