David Torn: Prezens

David Torn: Prezens (ECM 1877; distr. Challenge) ****-
David Torn: Prezens (ECM 1877; distr. Challenge) ****-

David Torn:Prezens(ECM 1877;distr. Challenge)

Een broeierig friemelend hammondorgel en een vuige elektrische gitaar; dat zijn niet de dingen waar je aan denkt bij het label ECM. Prezens komt ook niet uit eigen nest maar is een productie van de New Yorker David Torn (1953). Hij studeerde compositie bij Leonard Bernstein, gitaar bij Abercrombie en Pat Martino en speelde met The Everyman Band en Jan Garbarek en op platen van David Bowie, Sting, Dave Douglas en vele anderen. Op Prezens combineert hij deze ervaringen met zijn huidige praktijk, het vervaardigen van film-muziek. Dat leidt enerzijds tot concrete muziek à la de Velvet Underground of de elektrische Miles Davis, anderzijds tot abstracte geluiden, waarbij je zelf beelden mag bedenken. Een thriller- of horrorfilm ligt meestal voor de hand, behalve bij ‘Miss Place’ waarin Torn met sitar-achtige geluiden in de richting van Bollywood wijst. De medemusici, o.a. saxofonist Tim Berne en toetsenman Craig Taborn, zijn soms slechts poppetjes in de ‘soundscapes’ van Torn.

FRANS VAN LEEUWEN