West-Europees brouwsel

Op het Expertblog Europa schrijven deskundigen op uitnodiging van nrc.nl over de Europese Grondwet. Volgende week spreekt de Europese top hierover. Nu blogt onze correspondent in Warschau, Stéphane Alonso, over de Poolse gevoeligheden bij de Grondwet. Citaten:

„(...) de Polen zien de Europese Grondwet als een West-Europees brouwsel. De oertekst kwam tot stand voordat het land lid was van de EU. Het overheersende gevoel is dat het document is geschreven voor en door West-Europese lidstaten. Veel nieuwe lidstaten, niet alleen Polen, zouden graag zien dat de discussie nog even wordt uitgesteld, totdat zij óók vertrouwd zijn met het reilen en zeilen in Brussel.

„Waarom zoveel haast? Probeert het ‘oude’ Europa nog even snel zijn wil op te leggen aan het ‘nieuwe’ en onervaren Europa? Dat zijn de vragen die in het Poolse debat over de Grondwet steeds weer boven komen borrelen.”

M. Stinissen reageert op het blog van europarlementariër Erik Meijer. Die schreef over de onvriendelijke bejegening door zijn collega’s – met name de Duitse sociaal-democraat Martin Schulze – tijdens het debat bij het recente bezoek van premier Balkenende aan het parlement. „In Duitsland leeft het debat over de grondwet nauwelijks, zo hoor ik van Duitse vrienden”, schrijft Stinissen. „De grondwet wordt als een logische stap tot verdere Europese verbroedering gezien, maar ook als een stap om van nationale sentimenten af te geraken.

„Nationalisme wordt nog steeds sterk met nazisme geassocieerd. Tegelijkertijd verschijnen er in de Frankfurter Allgemeine Zeitung regelmatig artikelen waar zogenaamde Europese problemen worden gemeld, die bij nader inzien alleen in Duitsland spelen. Die Probleme sind europäisch. Europa aber ist Deutschland, wie Deutschland Europa ist.”

Vandaag blogs van Rome-correspondent Bas Mesters en PvdA-europarlementariër Max van den Berg. Morgen een bijdrage van Floris van Straaten vanuit Londen.

Lees de expertblogs en reageer: www.nrc.nl/expertblogeuropa.