Weblog van de dag

Tangolokaal in Buenos Aires Tango dansen in Buenos Aires. foto & © Vincent Mentzel 2001
Tangolokaal in Buenos Aires Tango dansen in Buenos Aires. foto & © Vincent Mentzel 2001 Mentzel, Vincent

Tango. „Buenos Aires verdiende het afgelopen jaar ongeveer honderd miljoen euro met het verkopen van de tango. In de Argentijnse hoofdstad gaan iedere nacht gemiddeld 3.000 mensen op pad om te luisteren naar tangomuziek of om zelf te dansen. Deze gegevens staan in een in opdracht van de gemeente Buenos Aires verricht onderzoek naar de tango als economische bedrijfstak. De resultaten zijn gisteren gepresenteerd. Het is de eerste keer dat de muziek van de Río de la Plata niet op zijn culturele of artistieke maar op zijn financiële betekenis wordt onderzocht. Maar liefst 10 procent van de handel in Buenos Aires heeft op de een of de andere manier te maken met de treurige muziek. De tango oefent een nog steeds toenemende aantrekkingskracht uit op de buitenlandse toeristen. Jaarlijks nemen 150.000 mensen tangolessen. De muziek die bij de geboorte aan het eind van de negentiende eeuw werd beschouwd als decadent en immoreel is nu een tranentrekker voor prinsessen en een groot kassucces. In Buenos Aires zijn zo´n 120 zaaltjes waar iedere week meer dan driehonderd tango-evenementen worden georganiseerd. En dan zijn er nog de tango-parafernalia. De tangoschoentjes, tangoplaten, tangoboeken, tangomaaltijden en niet te vergeten de wereldkampioenschappen tangodansen.”

www.nrc.nl/tango