Savile Row is weer trendy

Al ruim twee eeuwen laat de Britse én buitenlandse elite zijn pakken maken in Savile Row, een onopvallende sraat tussen de winkels van Regent en Bond Street, vlakbij de grote herenclubs. Op de begane grond is steeds de deftige winkel gevestigd, in het souterrain zijn de kleermakers in de weer. Dankzij hun vakmanschap is Savile Row een van de meest prestigieuze adressen in Londen, synoniem met voorname smaak en kwaliteit.

Tien jaar geleden leken de kleermakers nog tot de ondergang gedoemd, maar nu de rijken weer rijker worden, gaat het ze voor de wind. Bespoke (op maat gemaakte kleding) is zelfs ronduit trendy. Sterren als Mick Jagger, Will Smith en David Beckham weten de weg naar Savile Row te vinden, vooral naar de zaken van OGGzwald Boateng en Richard James. Op de Londense modeacademie wordt een populaire cursus in het vervaardigen van op maat gemaakte kleding gegeven. En herenmodegoeroe Tom Ford opende onlangs in New York een winkel waarin hij vermogende cliënten maatpakken aanbiedt: een concurrent voor Savile Row, maar ook een eerbetoon.

„De cirkel is rond”, constateert Mark Henderson, directeur van Gieves & Hawkes, een grote zaak die mikt op een breder en moderner publiek dan bijvoorbeeld Dege & Skinner. „In de jaren ’70 en ’80 ging het bergafwaarts. Veel mensen droegen liever designerkleren van couturiers als Gucci, maar die raakten zo wijd verbreid dat het begon te vervelen. Nu kiezen klanten weer voor onze producten, die authentieker zijn. Onze omzet stijgt tegenwoordig met tien procent per jaar.”

Henderson zwijgt over wie z’n klanten zijn. „U zou versteld staan van de lijst met namen”, zegt hij alleen, en hij laat los dat er veel topmensen uit het bedrijfsleven bij zitten.

Wat maakt een bespoke pak zo bijzonder? Het is een combinatie van elementen: de beste stof, de beste coupeurs en de superieure, handmatige afwerking, tot en met het kleinste knoopsgat toe. In het vervaardigen van een maatpak gaan al gauw ruim 50 arbeidsuren zitten. Ter vergelijking: het kost 20 minuten om een goedkoop fabriekspak te vervaardigen.

„Tijdens het passen worden de ongelijke schouders van een man in evenwicht gebracht, een prominent achterwerk verhuld en een kippenborst lijkt te verdwijnen”, schrijft de publicist en maatpakliefhebber Nick Foulkes op de website van een reeks bedrijven aan Savile Row.

Floris van Straaten