Na drie jaar terug in De Kuip

Bert van Marwijk was verrast dat hij door Feyenoord werd gevraagd als trainer.

Toch tekent de oud-speler een tweejarig contract.

Bert van Marwijk. BERT VAN MARWIJK. FOTO BAS CZERWINSKI
Bert van Marwijk. BERT VAN MARWIJK. FOTO BAS CZERWINSKI

Bert van Marwijk (55) wordt drie seizoenen na zijn vertrek bij Feyenoord opnieuw trainer van de voetbalclub uit Rotterdam. De oud-speler, die een contract voor twee jaar tekent, wordt maandag in De Kuip gepresenteerd. Met Van Marwijk won Feyenoord in 2002 de UEFA Cup.

Van Marwijk (55) nam in 2004 als langst zittende trainer in clubhistorie na vier turbulente seizoenen geëmotioneerd afscheid van de club uit Rotterdam. Zijn komst in 2000 leidde tot gemengde gevoelens. Hij was profspeler geweest bij Go Ahead Eagles, AZ, MVV, Fortuna Sittard en het Belgische Assent en was naast verschillende amateurclubs alleen trainer geweest van de profs van Fortuna Sittard. Met die club bereikte hij in 1998 de finale van het KNVB-bekertoernooi.

Van Marwijk begon zijn eerste seizoen uitstekend. Feyenoord deed in de eerste competitiehelft mee om de landstitel, maar door een reeks van blessures konden de Rotterdammers de titelrace niet volhouden, maar de trainer trof geen blaam. Ook het tweede seizoen, toen Van Marwijk de intussen gestopte spits Pierre van Hooijdonk bij de selectie haalde, bleef nationaal succes uit. Maar Van Marwijk maakte zich populair bij het Rotterdamse publiek doordat Feyenoord op 8 mei 2002 in De Kuip de UEFA Cup won, de eerste Europese prijs in 28 jaar.

Ook in de twee seizoenen na de bekerzege op Borussia Dortmund (3-2) lukte het Van Marwijk niet de landstitel te winnen bij Feyenoord. Hij stapte over naar Borussia Dortmund, dat bescheiden financiële middelen had. Van Marwijk kon de zesvoudig kampioen van Duitsland niet uit de middenmoot loodsen en vertrok in december 2006. Het bestuur van Borussia besloot ondanks een doorlopend contract tot 2008 niet verder te gaan met de trainer.

Van Marwijk was bij Feyenoord tweede keus achter Co Adriaanse om Erwin Koeman op te volgen. Naast zijn oude werkgever had ook Roda JC belangstelling. Van Marwijk besloot tot een terugkeer bij Feyenoord omdat hij voldoende aanwijzingen heeft dat hij volgend jaar met een goed elftal aan de slag kan, zo liet hij Radio Rijnmond weten. De trainer zou zelf al met diverse spelers hebben gesproken. Een van de spelers die met een overgang naar Feyenoord in verband wordt gebracht is spits Roy Makaay van Bayern München.

Van Marwijk toonde zich voor Radio Rijmond verrast. „Ik was pas drie jaar weg, dus ik werd hier wel door overvallen. Ik had wat tijd nodig om te kijken wat de mogelijkheden waren. Feyenoord moet in de toekomst duidelijkheid uitstralen en professioneel en positief zijn. Ik wil daar mijn steentje aan bijdragen.”

Bekijk de bekendmaking van de aanstelling van Van Marwijk: www.feyenoord.nl