31. STEL NIET UIT

Heino Walbroek (36) heeft een eigen strandtent in Scheveningen Foto Dieuwertje Komen
Heino Walbroek (36) heeft een eigen strandtent in Scheveningen Foto Dieuwertje Komen Komen, Dieuwertje

Heino Walbroek (36) heeft een strandtent in Scheveningen.

„Doordeweeks, als het weer niet stralend is, is er helemaal niemand op het strand. Als ik daar dan loop met mijn hond, vind ik dat ik het mooiste werk ter wereld heb. Dan kom ik tot rust.

„Natuurlijk heb ik dat gevoel niet elke dag. Ik ben bijvoorbeeld opgehouden met slapen in mijn strandtent. Voor ik zes jaar geleden begon, had ik daar romantische ideeën bij: rustig ontwaken op een verstild strand. Of bij het ochtendgloren even een duik in zee.

„Maar er lopen ’s nachts zoveel idioten op het strand rond, ongelooflijk. Feestnummers die om drie uur ’s nachts komen vragen of ik met mijn tractor hun auto uit het zand kan trekken. Een jogger die om zes uur ’s morgens aanklopt omdat hij moet poepen. Dronken Polen. Die komen op de banken van de tent hun roes uitslapen.

„Ik heb geschiedenis gestudeerd. Dat interesseerde me. Ik had nul nagedacht wat je ermee kon worden. De toekomst was voor mij sowieso ongewis. Ik kreeg op mijn zestiende te horen dat ik een hartkwaal heb waarmee ik niet ouder zou worden dan vijfentwintig.

„Ik dacht daar niet vaak bewust over na, maar vlak voor mijn vijfentwintigste verjaardag werd ik van de ene op de andere dag doodsbang. Ik dacht dat ik ieder moment dood kon gaan. Meer dan een jaar durfde ik niet de straat op. Dat is nu over.

„Het had wel grote invloed. Doordat ik zo jong ziek werd, was niets meer vanzelfsprekend. Ik leerde zelfstandig nadenken. En daarnaast natuurlijk relativeren. Wat is een faillissement als je de dood in de ogen hebt gekeken?

„Mijn belangrijkste advies voor geluk in je werk is: stel niet uit. Vooral als je zelf een onderneming wilt, moet je daar zo jong mogelijk mee beginnen. Ik merk dat veel mensen wachten. Omdat ze eerst werkervaring willen opdoen bijvoorbeeld. Of willen rondkijken.

„Maar ondernemen is per definitie risico nemen. En dat is makkelijker als je jong bent. Dan kun je zonder veel problemen nog een paar keer onderuit gaan. Maar als ze al een hypotheek en kinderen hebben, en de status van een vaste baan, durven de meeste mensen dat risico niet meer aan. Terwijl je eigen dingen doen het leukste is dat er is.”