17. Begin onderaan

Ilona van Genderen Stort (43) is coördinator distributie en archiefuitleen van het Filmmuseum in Amsterdam.

„Ik had gymnasium-bèta gedaan, daarna een jaar in Oxford gestudeerd en toen zou ik geneeskunde gaan doen. Maar ik werd uitgeloot en mijn tweede keus was kunstgeschiedenis. Voor een jaar, dacht ik. Maar na een paar weken vond ik het zo ontzettend leuk dat ik er niet meer mee wilde ophouden. Fotografie, vormgeving, architectuur, beeldende kunst, alles kwam voor mij bij elkaar. In Parijs, tijdens een stage, ben ik verslaafd geraakt aan film. Ik zat elke avond in de bioscoop.

„Na mijn afstuderen, in 1989, solliciteerde ik als bedrijfsleider bij bioscoop Metropole in Den Haag. Ik deed het om managementervaring op te doen. Ik maakte werkroosters, bestelde de popcorn, telde het geld, organiseerde evenementen. Het kwam voor dat ik kaartjes stond te scheuren en dat een studiegenoot of iemand anders die ik kende vroeg of dat mijn bijbaantje was. Nee, zei ik dan. Dit bén ik.

„Na twee jaar werd ik bedrijfsleider bij Tuschinski in Amsterdam. Tijdens de festivals in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam nam ik vrij en dan schreef ik recensies. Zo kwam ik steeds meer in de wereld waar ik wilde zijn. Uiteindelijk heb ik vijf jaar als filmprogrammeur op het hoofdkantoor van Pathé gewerkt. Ik zag tachtig procent van alle films die in de ladder staan. Nog steeds trouwens.

„In 2000 ben ik naar A-Film gegaan. Ik wilde me na de commercie van Pathé graag bezig houden met artfilmtitels. A-Film bracht bijvoorbeeld All about my mother van Almodovar uit. Maar na twee jaar bleek dat ze grotere aspiraties hadden, met Lord of the Rings. Toen ben ik overgestapt naar het Filmmuseum.

„Nu onderhoud ik de contacten met de filmhuizen in Nederland, ik breng films onder hun aandacht en ik ga naar festivals als Berlijn en Cannes om nieuwe films te zien. Het Filmmuseum heeft geen groot aankoopbudget, dus we zoeken vooral naar interessante debuutfilms.

„Follow your bliss, zou ik willen zeggen. Als je wilt komen waar je hart ligt, wees dan niet bang om onderaan te beginnen. Natuurlijk is er in het begin wel aan me gevraagd of ik niet onder mijn niveau werkte. Dat kon me best steken. Maar ik heb er geen spijt van dat ik het zo gedaan heb.”