Weblog van de dag

Zeekraal Beschermd, maar lekker met bier.
Zeekraal Beschermd, maar lekker met bier.

Zeekraal. „Op de grens van land en zee, waar eb en vloed de baas zijn, waar maar weinig planten kunnen aarden, daar voelt zeekraal zich juist senang”, schrijft Janneke Vreugdenhil op het weblog ‘kokenetc’. „Het heeft zout nodig voor zijn voortbestaan en is de eerste plant die zich vanuit zee gezien vastgrijpt in het slik. Door minuscule vaste deeltjes uit het ebbende water te vangen zorgen de groene kraaltjes voor een natuurlijke aanwas van de schorren.” Hoewel de groene sprieten in Nederland beschermde natuur zijn, smaakt wilde zeekraal volgens Janneke het allerlekkerst, vooral „bij een koud biertje”.

Goed, zeekraal plukken is natuurlijk hartstikke verboden: „Maar stel nou dat je toevallig in de zomermaanden aan de Groningse, Friese of Zeeuwse kust bent en de politie is elders boeven aan het vangen? Dan zijn er twee dingen die handig zijn om te weten – maar die je dus niet van mij hebt.” Op het weblog vertelt ze haar trucs.

Eenmaal geoogst, adviseert Janneke om niet te veel te ‘culifrutselen’ met de zeekraal: „Afspoelen met koud water, drogen in een schone theedoek, harde steeltjes verwijderen en een paar minuten stoven in een klont boter.” Wel geeft ze op het weblog het recept voor een bijzondere zeekraalsaus.

www.nrc.nl/kokenetc