Referendum over Europees verdrag 1

`Nieuw referendum is nodig` en `Referendum over nieuw verdrag kan niet`. Twee totaal verschillende visies (Opiniepagina, 12 juni). Het tweede artikel slaat de spijker op de kop.

De ingewikkeldheid van een grondwet of een verdrag is zodanig, dat een bevolking daarover geen uitspraak kan doen. Dit is werk voor vakmensen, die er verstand van hebben, dus de volksvertegenwoordiging. Het tweede artikel zegt terecht, dat onze grondwet niet voorziet in een referendum. Niet doen dus. Het parlement is de enige instantie die kan stemmen over het Europese verdrag.

Met een referendum hebben we gezien, dat extreemrechts en extreemlinks er mee aan de haal gaan. De SP en de PVV zijn populistische partijen, die inspelen op de linkse en rechtse onderbuikgevoelens. Bij de SP is dat nog vreemder, want een socialistische partij behoort per definitie internationaal te zijn. Hun houding doet in deze kwestie provinciaal aan. Deze beide groepen zijn met hun afwijkend stemgedrag een gevaar voor de positie van Nederland in Europa. Ik zou zeggen: kabinet en parlement , beslis op grond van uw eigen deskundige visie.