Ouderwets Duitsland, Cuba, Seattle en Laren

Eveldslag tussen politie en betogers, bijna duizend gewonden, en meer dan honderd arrestaties. De top van de zeven grootste industrielanden plus Rusland (G8) van vorig weekend in het Duitse Heiligendamm liep op een chaos uit. De autoriteiten lieten weten voortaan sterker te gaan infiltreren in de linksradicale gemeenschap, „met alle middelen die ons ter beschikking staan” aldus staatssecretaris Henning.

HP/de Tijd (3,60 euro) vraagt zich af hoe het tot deze rellen heeft kunnen komen. Het antwoord luidt: dankzij het ouderwetse karakter van het Duitse volk. In tegenstelling tot in Nederland kennen de grote steden in Duitsland nog duizenden links-radicale relschoppers. Daarnaast zijn er 28 trotskistische partijtjes, wapperen de Stalin- en Maovlaggen bij bijeenkomsten van de Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands, en dweept de grootste linkse partij met Cuba en Castro. Zelfs de groene partij is een stuk linkser dan GroenLinks. „Femke Halsema zou bij gebrek aan sandalen, linnen schoudertas en zelfgebreide trui in dit gezelfschap van jaren-zeventig-brontosaurussen zwaar detoneren”, aldus het blad.

Vrij Nederland (3,90 euro) buigt zich niet over de nationaliteit van de relschoppers, maar richt zich op hun verschijningsvorm. Het verschil met het links-radicale geweld van vroeger is het ontbreken van een organisatie en een ideologie. Het is in de eerste plaats een stijl van actievoeren: gekleed in het zwart, met als doel de fysieke strijd met de politie en het beschadigen van luxe auto’s, banken en grote winkelketens. Een – niet meer actieve – Nederlandse aanhanger van dit ‘zwarte blok’ vergelijkt het zwarte blok met het Amerikaanse frisbeespel Beach Ultimate: „Daar komt geen scheidsrechter aan te pas. De spelers leggen telkens met elkaar de regels uit. Dat beantwoordt aan de utopie van het zwarte blok.”

Het opinietijdschrift Ode (7,75 euro) blikt terug op de WTO-top in Seattle in 1999, waar het zwarte blok zijn huidige vorm kreeg. In de media werden de protesten destijds toegeschreven aan relschoppers. Econoom Paul Hawken, destijds ooggetuige, ziet dat anders: „Wat in Seattle een gezicht kreeg, waren de details, de drama’s, de verhalen, de mensen en marionetten, die tot dan toe altijd genegeerd werden door banken, diplomaten en rijken.”

In Elsevier (3,95 euro) geen letter over de G8-rellen in Duitsland. Maar wel: de jaarlijkse ranglijst van ‘de beste gemeenten van Nederland’. Vergeleken op 22 punten waaronder wonen, voorzieningen en bereikbaarheid. De conclusie: verhuis zo snel mogelijk naar Laren (1ste), Vlieland (2) of Naarden (3). Woon je liever in een stad, dan heb je minder geluk. De eerste van de vier grote steden staat pas op plaats 50: Den Haag.

Oscar Vermeer