Octrooi op kunstmatig leven

Rotterdam, 14 juni. Een team rond de Amerikaanse onderzoeker Craig Venter heeft wereldwijd octrooi aangevraagd op het maken van `synthetische organismen`. De onderzoekers willen een organisme maken met een `minimaal genoom`, een bacterieachtig wezen dat alleen essentiële genetische informatie bevat. Dit organisme, Mycoplasma laboratorium genoemd, kan vervolgens dienst doen als vehikel voor allerlei biotechnologische toepassingen, op maat gemaakt door er nieuwe genen aan toe te voegen. In de aanvraag noemt het bedrijf van Venter toepassingen als de productie van ethanol en waterstof. De octrooiaanvraag heeft al felle protesten opgeroepen, aangevoerd door de Canadese organisatie ETC Group. Volgens de groep is de octrooiaanvraag `een nieuwe biologische bom`, waarbij het recht op synthetische levensvormen vergaand gemonopoliseerd dreigt te raken.