Jong Oranje na zege zeker van ‘Peking’

Royston Drenthe viert het tweede Nederlandse doelpunt met bondscoach Foppe de Haan (midden) en een van de begeleiders van de ploeg. Foto WFA WFA60: EK U21: NEDERLAND - PORTUGAL:GRONINGEN;13JUN2007- Foto: Royston Drente rent na het tweede doelpunt naar coach Foppe de Haan die hem met open armen opwacht.. Woensdag speelde Nederland zijn tweede groepswedstrijd van het EK onder 21 tegen Portugal in Euroborg in Groningen. WFA/ls/str. Dennis Beek WFA
Royston Drenthe viert het tweede Nederlandse doelpunt met bondscoach Foppe de Haan (midden) en een van de begeleiders van de ploeg. Foto WFA WFA60: EK U21: NEDERLAND - PORTUGAL:GRONINGEN;13JUN2007- Foto: Royston Drente rent na het tweede doelpunt naar coach Foppe de Haan die hem met open armen opwacht.. Woensdag speelde Nederland zijn tweede groepswedstrijd van het EK onder 21 tegen Portugal in Euroborg in Groningen. WFA/ls/str. Dennis Beek WFA WFA

Jong Oranje bereikte gisteren bij het Europees kampioenschap voor teams onder 21 jaar de halve finale. Daardoor mag Nederland volgend jaar deelnemen aan het olympisch voetbaltoernooi in Peking.

Het elftal van bondscoach Foppe de Haan plaatste zich bij het EK voor de halve finale dankzij een overwinning op Jong Portugal(2-1). De voetballers zijn de eerste Nederlandse sporters die zich voor de Zomerspelen in 2008 hebben geplaatst. De Haan wist in het Euroborg Stadion van FC Groningen nog niet wie hij meeneemt naar China. Hij mag drie ‘dispensatiespelers’ die ouder zijn dan 21 jaar selecteren. Naar de Spelen mogen alleen spelers die op of na 1 januari 1984 zijn geboren. „Het zal in grote lijnen de huidige selectie van Jong Oranje zijn. Maar als bijvoorbeeld Ruud van Nistelrooy besluit niet naar het Europees kampioenschap te gaan, ga ik op de fiets naar Madrid om hem te vragen. Ook Klaas Jan Huntelaar heeft mij te kennen gegeven naar de Spelen te willen.” Het EK is volgend jaar in juni, de Spelen in augustus.

Jong Oranje versloeg Jong Portugal op karakter. NAC-speler Maceo Rigters was de held van het Nederlands team. Hij versierde in de eerste helft een strafschop door een buiteling te maken over de uitgelopen Portugese doelman Paulo Ribeiro. „Hij raakte me in het zestienmetergebied, dus was het een penalty”, zei Rigters. Ryan Babel benutte de strafschop. Portugal meende ook recht te hebben op een strafschop toen João Moutinho werd aangetikt door Calvin Jong-A-Pin. De Portugese bondscoach Martins Couceiro was achteraf nog furieus op de Duitse arbiter Knut Kircher. Die woede kwam hem in de tweede helft op een rode kaart te staan. Couceiro leverde ook kritiek op De Haan, die volgens hem zijn team te negatief had afgeschilderd. „Allemaal azijn”, aldus de Friese coach.

In de tweede helft voerde Jong Portugal de druk op en werd het veldoverwicht groter. Oranje kon slechts op de counter spelen, maar stichtte daarmee gevaar door de snelheid van Babel, Royston Drenthe en Roy Beerens, die na rust Julien Jenner verving. Uit zo’n tegenaanval en een voorzet van Drenthe maakte Rigters 2-0. Een vrije trap van Miguel Veloso bracht Jong Portugal weer dichterbij. Maar de ploeg van PSV’er Manuel Da Costa, Hugo Almeida (Werder Bremen) en de 17-jarige aanvaller Nani, die voor 25 miljoen euro aan Manchester United is verkocht, kon de nederlaag niet voorkomen. De Haan: „Vechtlust en teamgeest hebben ons aan de overwinning geholpen.”

Jong Oranje moet verder zonder de geblesseerde spelmaker Ismaïl Aissati en doelman Boy Waterman. Die moest gisteravond met een rugblessure worden vervangen door Kenneth Vermeer.

Sportkoepel NOC*NSF reageerde verheugd op de kwalificatie voor de Spelen. „Fantastisch, dit is echt een aanwinst. Voetbal is de belangrijkste sport in Nederland. Dit maakt ons olympisch team compleet”, aldus chef de mission Charles van Commenée.