In haar kantoor geen haantjesgedrag

In Soestduinen wordt vanavond de ‘Vrouwelijk manager van het jaar 2007’ gekozen. Een van de vijf vrouwen die tot de finale zijn doorgedrongen, is Daniëlle Schuur (36), directeur software Benelux bij IBM.

Waarom verdient u deze titel?

„Omdat ik me inzet voor méér vrouwen bij IBM. De IT is van oorsprong een mannenwereld. Daar probeer ik verandering in te brengen. Ik geef lezingen op scholen en probeer meiden te laten inzien dat techniek leuk is. Van de zevenduizend werknemers bij IBM Benelux is 20 procent vrouw. Binnen de Benelux een vrij hoog percentage. Maar vergeleken met Zweden en Italië is het een laag percentage. Het kan dus nog veel beter.”

Hoe hou je je als vrouwelijk manager staande in een mannenwereld?

„Door jezelf te zijn, door dingen te doen die je goed kan en door lol te hebben in wat je doet. Mijn man en ik hebben de taken thuis gelijk verdeeld. En op kantoor duld ik in mijn omgeving geen haantjesgedrag.”

Managers Netwerk Nederland organiseert ook de Topman van het jaar-verkiezing. (M/V), staat erbij. Maar er worden alleen mannen genomineerd.

„Dat is toch niet meer van deze tijd? In het zakenleven zijn genoeg vrouwen met grote kwaliteiten.”

En dus is het nog steeds nodig om de vrouwelijk manager van het jaar te kiezen?

„Zolang bij dit soort verkiezingen steeds dezelfde mannen voor het voetlicht treden en van een gelijkwaardige afspiegeling geen sprake is, wel ja. Ik geloof niet zo in het bestaan van een glazen plafond. Met ambitie en doorzettingsvermogen kun je ver komen. Maar zolang er relatief weinig vrouwen in de top van het bedrijfsleven participeren, zijn er voorbeelden nodig.”

Arjen Ribbens