Frankrijk

Chopin festival Nu de rozentuin van het Parc de Bagatelle op zijn mooist is, is vlak daarnaast in de mooie oranjerie het jaarlijkse Chopin Festival. Behalve componist en pianist was Chopin ook een gewild pedagoog, en daarop legt het festival dit jaar de nadruk. Beroemde en minder beroemde pianisten vertolken werken van de meester zelf, maar ook de werken van Bach die Chopin dagelijks door zijn leerlingen liet uitvoeren.

Parc de Bagatelle, avenue de Longchamp, Bois de Boulogne, Parijs, 16 jun t/m 14 jul, www.frederic-chopin.com en 0033-145002219.

Kubisme/Azië Japan was het eerste land van Azië dat door het kubisme beïnvloed werd. Al in 1910 heeft de krant Asahi Shimbun het over de Salon des Independants in Parijs en publiceerde een werk van Metzinger. De schilder Yorozu Tetsugoro werd een van de eerste Japanse kubisten. Tien jaar later raakten ook China, Korea, India en Ceylon in de ban van deze kunstbeweging. Het fenomeen duurde tot in de jaren ’50. Het ging er bij deze kunstenaars nooit om de Westerse kunst te kopiëren, integendeel. Ze lieten zich erdoor inspireren om zo hun eigen stijl en culturele identiteit te laten evolueren.

Cubisme: l’autre rive. Résonances en Asie t/m 7 jul in het Maison de la culture du Japon, 101bis quai Branly, Parijs 0033-144379500, www.mcjp.asso.fr

En verder in Parijs Vollmond (2006) een dansspektakel van Pina Bausch van 16 t/m 24 jun in het Théâtre de la Ville www.theatredelaville-paris.com; Paso Doble een indrukwekkend spektakel dat vorige zomer al in Avignon te zien was, door de choreograaf Josef Nadj en de beeldende kunstenaar Miquel Barcelo van 15 t/m 24 jun in het Théâtre des Bouffes du Nord, www.bouffesdunord.com ; Anselm Kiefer t/m 8 jul in het Grand Palais www.monumenta.com; Fête de la Musique op 21 jun www.fetedelamusique.fr