Fortuyn

Fortuyn Acteur Helmert Woudenberg is deze week genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn monoloog Fortuyn, over het leven en gedachte goed van de vijf jaar geleden vermoorde politicus en volksheld Pim Fortuyn. Deze week is Fortuyn voor het laatst te zien, met twee extra voorstellingen in het Amsterdamse Fijnhout Theater. Fortuyns leven is weleens beschreven als ‘een tragedie van niet-vervulde dromen’. De charismatische lijsttrekker van Leefbaar Nederland en later de Lijst Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord. De gelijkenis in de voorstelling tussen Woudenberg en Fortuyn is treffend, met als opvallend verschil dat de echte Fortuyn een scherpere blik heeft en een fellere uitstraling. Wat in de voorstelling overheerst is het aandeel dat Fortuyns jeugd inneemt. Woudenberg schetst treffend een eenzame jongen in een ultra-katholiek gezin. Pim adoreert zijn moeder en in zijn vader ziet hij een ouderwetse steller van de wet. Woudenberg toont vooral respect voor de vermoorde politicus. Zijn ideeën over bijvoorbeeld de islam en het vreemdelingenbeleid komen slechts zijdelings aan de orde. Woudenberg baseert zich vooral op Fortuyns boek Babyboomers. Het slot is indrukwekkend: Woudenberg loopt, net als Fortuyn op de noodlottige dag over het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. Dan verschijnt een vreemde jongeman uit de bosjes. Woudenberg stokt in zijn laatste zin, die begint met: ‘Hij...’. Meer kan Fortuyn niet zeggen. Hij valt neer. Te zien op 19 en 20 juni in het Fijnhoutheater, Lootsstraat 37, Amsterdam. Info 020-6853785 of www.grunfeld.nl. Helmert Woudenberg Foto Clemens Boon
Fortuyn Acteur Helmert Woudenberg is deze week genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn monoloog Fortuyn, over het leven en gedachte goed van de vijf jaar geleden vermoorde politicus en volksheld Pim Fortuyn. Deze week is Fortuyn voor het laatst te zien, met twee extra voorstellingen in het Amsterdamse Fijnhout Theater. Fortuyns leven is weleens beschreven als ‘een tragedie van niet-vervulde dromen’. De charismatische lijsttrekker van Leefbaar Nederland en later de Lijst Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord. De gelijkenis in de voorstelling tussen Woudenberg en Fortuyn is treffend, met als opvallend verschil dat de echte Fortuyn een scherpere blik heeft en een fellere uitstraling. Wat in de voorstelling overheerst is het aandeel dat Fortuyns jeugd inneemt. Woudenberg schetst treffend een eenzame jongen in een ultra-katholiek gezin. Pim adoreert zijn moeder en in zijn vader ziet hij een ouderwetse steller van de wet. Woudenberg toont vooral respect voor de vermoorde politicus. Zijn ideeën over bijvoorbeeld de islam en het vreemdelingenbeleid komen slechts zijdelings aan de orde. Woudenberg baseert zich vooral op Fortuyns boek Babyboomers. Het slot is indrukwekkend: Woudenberg loopt, net als Fortuyn op de noodlottige dag over het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. Dan verschijnt een vreemde jongeman uit de bosjes. Woudenberg stokt in zijn laatste zin, die begint met: ‘Hij...’. Meer kan Fortuyn niet zeggen. Hij valt neer. Te zien op 19 en 20 juni in het Fijnhoutheater, Lootsstraat 37, Amsterdam. Info 020-6853785 of www.grunfeld.nl. Helmert Woudenberg Foto Clemens Boon Boon, Clemens

Acteur Helmert Woudenberg is deze week genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn monoloog Fortuyn, over het leven en gedachte goed van de vijf jaar geleden vermoorde politicus en volksheld Pim Fortuyn. Deze week is Fortuyn voor het laatst te zien, met twee extra voorstellingen in het Amsterdamse Fijnhout Theater.

Fortuyns leven is weleens beschreven als ‘een tragedie van niet-vervulde dromen’. De charismatische lijsttrekker van Leefbaar Nederland en later de Lijst Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord. De gelijkenis in de voorstelling tussen Woudenberg en Fortuyn is treffend, met als opvallend verschil dat de echte Fortuyn een scherpere blik heeft en een fellere uitstraling.

Wat in de voorstelling overheerst is het aandeel dat Fortuyns jeugd inneemt. Woudenberg schetst treffend een eenzame jongen in een ultra-katholiek gezin. Pim adoreert zijn moeder en in zijn vader ziet hij een ouderwetse steller van de wet.

Woudenberg toont vooral respect voor de vermoorde politicus. Zijn ideeën over bijvoorbeeld de islam en het vreemdelingenbeleid komen slechts zijdelings aan de orde. Woudenberg baseert zich vooral op Fortuyns boek Babyboomers.

Het slot is indrukwekkend: Woudenberg loopt, net als Fortuyn op de noodlottige dag over het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. Dan verschijnt een vreemde jongeman uit de bosjes.

Woudenberg stokt in zijn laatste zin, die begint met: ‘Hij...’. Meer kan Fortuyn niet zeggen. Hij valt neer.

Te zien op 19 en 20 juni in het Fijnhoutheater, Lootsstraat 37, Amsterdam. Info 020-6853785 of www.grunfeld.nl.