expertblog

De Europese leiders beslissen volgende week over de fel omstreden Grondwet. In Expertblog Europa op www.nrc.nl schrijft europarlementariër Erik Meijer (SP) over het debat met premier Balkenende onlangs in het Europees Parlement. Een lezer reageert. Citaten:

Meijer: „Bekwaam kwam Balkenende begrip vragen voor de redelijkheid van het Nederlandse standpunt. Als woordvoerder van de fractie van Europees Verenigd Links koos ik ervoor hem in bescherming te nemen.

„Mijn bewering dat de publieke opinie in Nederland niet zo uitzonderlijk is, riep woede op. Door interrupties buiten de microfoon om, die derhalve onvertaald bleven, probeerden anderen mij het verdere spreken te verhinderen. (De Duitse europarlementariër) Martin Schulz, dankzij Berlusconi – die hem ooit met een concentratiekampbewaker vergeleek – internationaal bekend geworden en nu fractievoorzitter van de sociaal-democraten, reageerde als door een wesp gestoken. ‘Du verkaufst reintheoretischer Quatsch. Ist das holländischer Nationalsozialismus’?”

M. Stinissen reageert: „In Duitsland leeft het debat over de grondwet nauwelijks, zo hoor ik van Duitse vrienden. De grondwet wordt als een logische stap tot verdere Europese verbroedering gezien, maar ook als een stap om van nationale sentimenten af te geraken. Nationalisme wordt nog steeds sterk met nazisme geassocieerd.”

Het Expertblog Europa wordt gepubliceerd in de aanloop naar de Europese top van 21 en 22 juni en in de week erna. Dagelijks verschijnen twee nieuwe blogs. Nu ook te lezen: het blog van PVV-Kamerlid Raymond de Roon.

www.nrc.nl/expertblogeuropa