Akzo rekent op verdubbeling van omzet uit China

Verf- en chemieconcern Akzo Nobel verwacht in 2012 een omzet van 1,5 miljard euro te kunnen behalen in China, ruim twee keer zo veel als nu. Dat heeft bestuursvoorzitter Hans Wijers vanmorgen in Shanghai bekendgemaakt.

Tot nu toe ging het bedrijf er vanuit dat de omzet in 2010 op 750 miljoen euro zou uitkomen. Het zich snel ontwikkelende China is qua omzetgroei de meest veelbelovende markt voor het Nederlandse concern. Akzo investeert ongeveer 375 miljoen euro in China, onder meer in de bouw van nieuwe fabrieken.

De nieuwe omzetverwachting betekent dat Akzo Nobel in 2012 een vijfde van zijn omzet uit Azië haalt, bijna tweemaal zo veel als nu. Vorig jaar bedroeg de omzet in China ruim 600 miljoen dollar. Grote afnemers zijn onder meer bouwbedrijven, scheepswerven, producenten van consumentenelektronica en meubelfabrikanten. Het bedrijf leverde verf aan onder meer het nieuwe vliegveld van Shanghai en het olympische stadion in Peking.

Akzo Nobel, met 8,5 procent marktaandeel het grootste verfconcern ter wereld, heeft inmiddels 15 verffabrieken en 7 chemiefabrieken in China, vooral aan de oostkust. Gisteren opende Wijers in het bijzijn van de raad van commissarissen een chemiefabriek in Taixing, nabij Shanghai.

Daar worden polysulfaten geproduceerd, die onder meer worden toegepast in isolatieglas. De sterk groeiende bouwsector in China is een belangrijke afnemers van polysulfaten die tot nu toe alleen in Duitsland werden geproduceerd. Eerder deze week werd een nieuwe verffabriek in Langfang in Noord-China geopend. Akzo Nobel heeft eind vorig jaar ook plannen bekendgemaakt voor twee nieuwe chemiefabrieken in Ningbo, ten zuiden van Shanghai.

Akzo wil sneller groeien in China via overnames en via het opzetten van nieuwe vestigingen. Volgend jaar is China qua aantal werknemers (nu bijna 5.000) naar verwachting het belangrijkste land voor Akzo Nobel. Akzo Nobel is tot nu toe een kleine speler op de Chinese markt, die duizenden verfproducenten telt, maar wil uitgroeien tot een van de grootste verfproducenten van het land.