Waarom vrouwen liever kijken naar ATWT

1Als het over hoogopgeleide vrouwen en televisie gaat, gaat het altijd over Net5. Over series als Sex and the city, Desperate Housewives en Evelien. Series waarin vrouwen vrijuit en bijna volcontinu praten over seks, op zoek zijn naar een man of een vlammende affaire hebben met de jongen van 21 die de tuin doet.

Het gaat nooit over As the world turns (ATWT), de langst lopende dagelijkse soap uit Amerika. Terwijl iedere hoogopgeleide vrouw weet dat haar vriendinnen daar stiekem veel liever naar kijken. Niet naar die andere Amerikaanse evergreen: The bold en the beautiful. Die is te simpel en te traag. Eindeloos zoomen camera’s in op een peinzend gezicht. En er zijn maar ongeveer twaalf belangrijke personages. De cast van As the world turns heeft er 31. Een keer per week kijken is desondanks genoeg, als je een beetje oplet.

Gek is het wel, dat de serie relatief verstandige vrouwen kan boeien. Want soms is hij reuze knullig. Zo worden alle buitenscènes in een studio opgenomen. Als Holden en Lily een romantische wandeling langs een meertje maken hoor je ze klossen over de houten vloerpanelen. En geen meertje te zien natuurlijk. Net als in alle soaps maken personages in korte tijd onwaarschijnlijk veel mee. Neem stoere politieagent Jack en zijn vrouw, de platinablonde modeontwerpster Carly. De ex van Jack bedreigde haar. Een kind van hem bleek toch niet van hem. Daarna viel hij van een brug en raakte zijn geheugen kwijt. Hij werd, zonder geheugen, verliefd op iemand anders. Toen hij Carly weer tegen het lijf liep, sloeg de vonk weer over en raakte ze zwanger. En tussendoor werd zij ook nog ontvoerd en levend begraven. Maar gelukkig net op tijd bevrijd.

As the world turns. Dagelijks RTL 4, 17.00u; herhaling 8.50u. Web: rtl.nl/atwt

2De NPS zendt donderdag een documentaire uit over zanger George Michael, ooit Wham! Als tieneridool hield hij zijn homoseksualiteit verborgen.

Donderdag. George Michael. Ned. 3, 20.25u. Web: nps.nl/uurvandewolf

3Vrijdag test seniorenomroep Max de kennis van emigranten. Wat weten zij nog van Nederland na decennia in een ander land? Moeten ze weer inburgeren als ze terugkomen?

Stop de tijd. Ned. 2, 20.50u. Web: omroepmax.nl/stopdetijd

4Nieuwe borsten voor je verjaardag. rubriek Zembla onderzoekt waarom meisjes steeds jonger cosmetische chirurgie ondergaan. Onlangs overleed een 21-jarige vrouw nadat zij in een particuliere kliniek overtollig vet had laten wegzuigen.

Zembla. Zondag. Ned. 3, 20.25 uur. Web: zembla.tv

Merel Thie