Universiteit Leiden weigert pedoseksueel

Norbert de Jonge, secretaris van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD), mag geen opleiding pedagogische wetenschappen volgen aan de Universiteit Leiden. De PNVD wil seksuele contacten tussen volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar toestaan. Het Leidse college van bestuur van de universiteit heeft de pedoseksuele De Jonge ontraden om zich in te schrijven. In een brief van zes juni schrijft het college dat De Jonge zal worden geweigerd als hij zich toch inschrijft.

De Jonge werd in juni 2006 verwijderd van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij orthopedagogiek studeerde. Het Nijmeegse college van bestuur vond dat De Jonge niet bij orthopedagogiek thuishoorde omdat contacten tussen kinderen en studenten in een open en vertrouwde sfeer moeten kunnen plaatsvinden. Ook zouden zijn activiteiten voor de PNVD niet passen bij de „eigen aard” van de katholieke universiteit. De Jonge tekende vergeefs beroep aan bij het College van beroep voor het hoger onderwijs.

De Jonge liet vervolgens op de website van de PNVD weten dat hij zich voor dezelfde studie ging aanmelden in Leiden, „aannemende dat die universiteit er geen problemen mee heeft als een student taboes en dogma’s probeert te doorbreken”. De Jonge stuurde een brief met dossier naar Leiden.

Het Leidse college van bestuur stelt dat „de inschrijving van een student, die zich openlijk als pedoseksueel presenteert, een ernstige aantasting zou betekenen van de het vertrouwensklimaat binnen de universiteit en in het bijzonder het departement Pedagogische Wetenschappen”. Het college vindt dat de vertrouwensrelatie met, vaak kwetsbare, kinderen en hun ouders ernstig onder druk komt te staan mocht De Jonge worden toegelaten. Ook wordt er op de faculteit veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal en observaties van kinderen.

De Jonge was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar maar PNVD-voorzitter Marthijn Uittenbogaard vindt de weigering „belachelijk”. „Hij gaat zich gewoon inschrijven en dan ziet hij nog wel welke stappen er eventueel zullen volgen. Het is allemaal politiek. Ze kunnen best proberen ouders te vinden die het niet erg vinden dat kinderen in contact komen met De Jonge. Ze willen het niet eens proberen.”