Olieprijs zal door tekort flink stijgen

Er komt een olietekort in de tweede helft van dit jaar. Dat kan leiden tot forse prijsstijgingen. Oorzaak: de olieproducerende landen verenigd in de OPEC weigeren hun productie te verhogen.

Deze boodschap staat in het maandelijkse rapport over de mondiale oliemarkt, dat het Internationale Energie Agentschap (IEA), gisteren in Parijs uitbracht. In het IEA zijn 26 industrielanden verenigd.

„Wij verwachten een aanzienlijke stijging van de vraag naar olie deze zomer”, zegt IEA-analist David Fyfe. „In april werden wereldwijd 72 miljoen vaten geraffineerde olie per dag geconsumeerd, tot augustus komen daar nog 2,8 miljoen vaten per dag bij.” Volgens Fyfe heeft dat te maken met een seizoensgebonden piek. In de zomer nemen mensen vaker de auto om te reizen.

Het probleem is dat de OPEC-landen niet van plan zijn meer ruwe olie te produceren, zegt Fyfe. „Recentelijk hebben zij zelfs de productie verlaagd met 2 miljoen vaten per dag, omdat de voorraden de laatste tijd opliepen. Het tekort dreigt daarom straks op te lopen tot 1,5 miljoen vaten olie per dag.”

In een reactie tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg bevestigt de OPEC niet van plan te zijn haar productie op te schroeven. Dat zou te maken kunnen hebben met problemen in sommige OPEC-landen, zegt Fyfe, zoals Nigeria. „Iran kan nog wel 3 miljoen vaten per dag extra produceren als dat moet.”

Coby van der Linden, hoogleraar energiemanagement: „Er is inderdaad ruimte voor extra productie, maar de OPEC-landen willen een goede prijs voor hun producten. In het verleden hebben ze die vastgesteld op 55 dollar per vat. In hun beleid hebben ze daar rekening mee gehouden, en daarom willen ze geen acties ondernemen die die prijs ondermijnen.”

In Londen stond de Brent-olie, veruit de belangrijkste oliesoort, vanmorgen licht lager op 68,71 dollar per vat.