Jonge vaders in het leger moeten toch gewoon op missie

Rotterdam. Het is onmogelijk om vaders met jonge kinderen bij Defensie vrij te stellen voor missies. Moeders met jonge kinderen kunnen nu wel aangeven dat ze niet op missie naar het buitenland willen. Als vaders dezelfde rechten krijgen, leidt dat tot ”grote operationele problemen”. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Het departement heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een breed gesteunde motie van de Kamerleden Eijsink (PvdA) en Van Velzen (SP). In de motie staat dat de rechten van mannen en vrouwen bij Defensie gelijk moeten worden gesteld. De woordvoerder noemt het voorstel ”onrealistisch”. Uit het onderzoek zou blijken dat er vijf tot zesduizend extra functies bij moeten komen om de regeling uitvoerbaar te maken. Zonder deze extra functies dreigt er een tekort aan personeel voor uitzendingen. Defensie kampt nu al met personeelsproblemen. Dit jaar zijn er tweeduizend minder nieuwe militairen geworven dan volgens de planning zou moeten. De krijgsmacht heeft problemen doordat de missie in Uruzgan duurder uitvalt dan verwacht.