Dichteres Hanny Michaelis op 84-jarige leeftijd overleden

Amsterdam. Dinsdagavond is dichteres Hanny Michaelis na een ziekbed op 84-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Leven en en werk van de dichteres werden getekend door dood, ontgoocheling, schuld én speelsheid. ”Goede gedichten zijn nou eenmaal somber. En vooral die van mij”, verzuchtte ze tijdens de Nacht van de Poëzie in 2000. De gezondheid van Michaelis was toen al broos. Dat laatste was ook de reden dat zij niet aanwezig kon zijn bij de begrafenis van Gerard Reve vorig jaar. Michaelis en Reve leerden elkaar kort na de oorlog kennen en zijn ruim tien jaar getrouwd geweest. Reves homoseksualiteit maakte dat het huwelijk kort standhield. Als dichteres debuteerde Michaelis met de bundel Klein voorspel in 1949.

Beluister interviews en opnames van een bezoek van Michaelis aan Gerard Reve op: http://boeken.vpro.nl/personen/22542176/