Cricketcoach Woolmer blijkt niet vermoord

Na bijna drie maanden van algehele verwarring blijkt de Britse coach van het Pakistaanse cricketteam Bob Woolmer (58) toch niet te zijn vermoord. Hij is een natuurlijke dood gestorven.

Dat maakte de politie van Jamaica gisteren bekend in de hoofdstad Kingston. Het dossier is hiermee gesloten. Meteen na de dood van Woolmer op 18 maart op een hotelkamer in Kingston, daags nadat Pakistan door Ierland was uitgeschakeld bij het wereldkampioenschap in West-Indië, ontstond grote opwinding over de doodsoorzaak. Uit onderzoek van een patholoog-anatoom zou zijn gebleken dat Woolmer met geweld om het leven zou zijn gebracht.

Kort daarop bevestigde de politie ter plaatse dat ze Woolmers dood als „verdacht” beschouwde. Op 23 maart verklaarde politiecommissaris Lucius Thomas dat Woolmer om het leven was gekomen door verstikking als gevolg van wurging. Bovendien raakten er berichten in omloop dat Woolmer zou zijn vergiftigd.

Van verscheidene kanten werd gesuggereerd dat Woolmer uit de weg was geruimd door mensen die al dan niet tevergeefs hadden geprobeerd de uitslag van wedstrijden te beïnvloeden in verband met weddenschappen om substantiële geldbedragen. De politie ondervroeg de leden van het Pakistaanse cricketteam langdurig en nam vingerafdrukken van de spelers af, dit tot grote woede van veel Pakistanen. Pas met aanzienlijke vertraging kregen de spelers toestemming Jamaica te verlaten.

De Pakistaanse captain Inzamam-ul-Haq, veroordeelde gisteren het optreden van de politie van Jamaica. „Wij waren er van meet af aan van overtuigd dat het een natuurlijke dood betrof. Ik heb het gevoel dat de Jamaicaanse politie en de artsen een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven.” In een column in het dagblad The Daily Telegraph stelde Inzamam vandaag dat „dit oordeel nooit meer een van de moeilijkste periodes uit ons leven kan wegnemen. Het was een nachtmerrie. We zijn door een hel gegaan.”

De voormalige Pakistaanse cricketheld Imran Khan drong er op aan de autoriteiten in Jamaica te vervolgen wegens „de vernedering die het Pakistaanse team moest ondergaan”. Hij was geschokt dat de Jamaicanen niet de moeite hadden genomen zich bij de Pakistanen te verontschuldigen.

Het was al bekend dat Woolmer, die zowel aan zwaarlijvigheid als suikerziekte leed, niet in optimale conditie verkeerde.