Chinese censor knipt in `Pirates III`

Rotterdam, 13 juni. - De Chinese censuur heeft de schaar gezet in Pirates of the Carribean: At World`s End. Dat meldt filmvakblad Variety. De derde internationale megahit uit de koker van de Disney-studio`s, met Johnny Depp, Keira Knightley en Orlando Bloom in de hoofdrollen als piraten, is vandaag in de Chinese bioscopen in première gegaan. Maar het publiek zal daar een ”Chinese versie” te zien krijgen, volgens een woordvoerder van Disney. Dat wil zeggen, met sterk ingekorte scènes rond Sao Feng, de kaperkoning van Shanghai. De censuur achtte aankleding en optreden van de piraat, vertolkt door Hongkong-ster Chow Yun Fat, aanstootgevend of beledigend voor de Chinese cultuur. Sao Feng heeft de klassieke haarvlecht, lange nagels en is door en door slecht. De scène waarin Sao Feng een gedicht van de achtste-eeuwse dichter Li Bai voorleest is geheel geschrapt. Toch is dit ingrijpen van de censor al een stap vooruit ten opzichte van deel twee van The Pirates. Die werd helemaal verboden.