Bulgaren lobbyen voor Topalov

Drie van de vier schakers die zich in de Kalmukse hoofdstad Elista konden plaatsen voor het toernooi om het wereldkampioenschap, dat in september in Mexico zal worden gespeeld, zijn bekend: de Armeniër Levon Aronian, de Hongaar Peter Leko en de Israeliër Boris Gelfand. De Russen Alexander Grisjtsjoek en Sergei Roeblevski moeten vandaag nog een tiebreak spelen voor de vierde plaats.

Leko en Gelfand hadden zich eergisteren al geplaatst, doordat ze na vijf van de zes matchpartijen twee punten voor stonden op hun tegenstanders, respectievelijk Sergei Barejev en Gata Kamsky. Die moesten toegeven dat ze er nauwelijks aan te pas waren gekomen en beiden weten ze dat terecht aan een gebrekkig openingsrepertoire. Barejev zei, toen hij na drie partijen al twee keer verloren had: „Ik zou naar de steppe kunnen rijden, Kalmukse paardenmelk en thee drinken, naar de disco gaan om een prijs als danser te winnen, ik zou de hele dag op en neer kunnen springen om de loop van de match te veranderen, maar het helpt niet als ik niets in de openingen kan laten zien.”

Zo is het. Vlijmscherpe openingsvoorbereiding is tegenwoordig een voorwaarde voor succes op het hoogste niveau, en Barejev en Kamsky doen daar niet meer aan.

Aronian stond gisteren een punt voor in zijn match tegen Alexei Sjirov. Hij had hun eerste matchpartij gewonnen en vervolgens vier keer remise gemaakt, overigens in zeer levendige partijen, wat ook wel verwacht werd van deze twee houwdegens.

Gisteren moest Aronian met zwart remise maken om zich te plaatsen voor het toernooi in Mexico en hij deed dat met vaste hand, zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen.

Vier spelers waren al eerder geplaatst voor dat toernooi om het wereldkampioenschap: Kramnik, omdat hij nu wereldkampioen is, en Anand, Svidler en Morozevitsj omdat ze in het toernooi van San Luis van 2005 op de plaatsen twee tot en met vier eindigden.

Een grote naam ontbreekt: Veselin Topalov, de vorige wereldkampioen. Het is zeer onlogisch dat hij in Mexico niet mee mag doen. Hij werd in 2005 in San Luis wereldkampioen en dat levert hem nu niets op, terwijl de mensen die achter hem eindigden wel een plaats krijgen. Het komt doordat Kramnik en Topalov, voordat ze vorig jaar aan hun tweekamp begonnen, een contract met de FIDE hebben getekend waarin stond dat de verliezer geen recht meer zou hebben om dit jaar in Mexico mee te doen.

„Als ik die tweekamp verloren had”, zei Kramnik, „zou ik me uiteraard aan dat contract gehouden hebben, en Topalov moet dat ook doen.” Daar zit wat in, maar aan de andere kant zijn contracten voor de FIDE nooit heilig geweest en zou het voor de geloofwaardigheid van het wereldkampioenschap goed zijn als Topalov wel meedeed.

De Bulgaren laten het in elk geval niet zitten bij de uitschakeling van hun nationale held. Vanaf 22 juni komt het bestuur van de FIDE in de Estse hoofdstad Tallin bijeen. Een zware delegatie onder leiding van de Bulgaarse Minister van Sport zal daar aanwezig zijn om de zaak van Topalov te bepleiten.

Zie diagram

Roeblevski-Grisjtsjoek, zesde matchpartij, na de zestiende zet van wit.

Grisjstsjoek dacht hier lang na. Hij kan snel remise door eeuwig schaak forceren en daardoor de beslissing naar de tiebreak verplaatsen, maar er is ook de mogelijkheid met het kwaliteitsoffer 16...Txb2 17. Kxb2 Dxd5 op aanval te spelen. Hij koos ten slotte voor de remise, en waarschijnlijk had hij daar gelijk in, want in de offervariant zou zwart na bijvoorbeeld 17. The1 Lf5 18. Kc1 Dc5 19. Txe5 Dxe5 niet beter staan. Grisjtsjoek speelde daarom 16...Dxd5 17. Pxd5 Lxb2+ 18. Kb1 Lc3+ 19. Kc1 Lb2+ 20. Kb1 Lc3+ Remise.