1 creatief

Monets schilderijen geven een zinderende zomersfeer aan je foto’s.
Monets schilderijen geven een zinderende zomersfeer aan je foto’s.

Mooiere foto’s

unfocusedbrain.com/site/

Die digitale foto zag er op het venster van je camera nog wel aardig uit, maar eenmaal op je computer zie je: ik mis iets. Sfeer. De prachtige zonsondergang is lang niet zo adembenemend en de huid van je geliefde glansde in het echt veel sensueler. Er zit niets anders op: urenlang prutsen met Photoshop, maar je krijgt het nooit ‘precies goed’. Hoe deden die Oude Meesters dat toch? Die hebben eeuwenlang geworsteld met licht. Rembrandt of Caravaggio werkten met vele lagen olieverf, zodat de kleur stralender en levendiger werd. Later waren het de impressionisten die direct daglicht ‘vingen’. En nog later gebruikten kunstenaars veel fellere kleuren, voor een sfeer die niet noodzakelijk waarheidsgetrouw was. In Photoshop CS (Creative Suite) zit een handige ‘match color’-functie. Deze functie is bedoeld om een serie foto’s op elkaar af te stemmen, maar veel cooler is dat je kleurschema’s van een schilderij kunt matchen. Op de site staat stap-voor-stap uitgelegd hoe je te werk gaat. Gebruik Vermeers melkmeisje voor een warme gloed of Monets bootjes voor een zinderende zomersfeer. (IV)