Strengere controle ‘zuipkeet’

Frits Baltesen

De Voedsel-en Warenautoriteit (VWA) gaat strenger optreden tegen zogenoemde ‘zuipketen’ op het platteland. Jongeren drinken daar grote hoeveelheden alcohol.

De tachtig controleurs van de VWA voeren na de zomer de controles bij de minimaal 1.500 zuipketen op, zegt een woordvoerder. Bij herhaalde overtredingen volgt sneller een hogere boete. De maximumboete is 4.500 euro. Tien gemeenten gaan met de VWA de zuipketen sluiten of alcoholvrij maken.

Zuipketen – schuren, caravans – hebben geen vergunning om sterke drank te verkopen. Veel bezoekers zijn jonger dan zestien. In cafés en supermarkten mogen ze geen drank kopen. Zuipketen hebben dat probleem niet, omdat ze vaak op privéterrein staan. Enkele dorpen hebben tientallen keten, zoals Kampen, Westland, Hardenberg en Barneveld.

Het aantal kinderen dat te veel drinkt, is de laatste jaren sterk gestegen, zegt kinderarts Nico van der Lelij van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft. Dit jaar registreerde hij tachtig kinderen die in een ziekenhuis werden opgenomen na overmatig alcoholgebruik. „Elk jaar verdubbelt het aantal”. Hij schat dat per jaar driehonderd tot vijfhonderd jongeren onder de 16 jaar moeten worden behandeld voor alcoholvergiftiging. „De meesten zijn twaalf of dertien”, zegt hij. Afhankelijk van de leeftijd krijgt een jongere na zo’n acht glazen bier alcoholvergiftiging. „Maar meestal drinken ze sterke drank zoals rum-cola”, zegt Van der Lely.

Zondag raakte in Middelharnis een 12-jarige jongen door alcohol in coma.