‘Soedan helpt CIA’

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkt samen met Soedanese geheimagenten om inlichtingen te verzamelen over opstandelingen in Irak en andere landen. Dit gebeurt ondanks het feit dat president Bush de Soedanese regering beschuldigt van genocide in de westelijke regio Darfur, en Washington Khartoum om die reden al meer keren economische sancties heeft opgelegd. Dat schrijft de doorgaans goed geïnformeerde Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Soedan is volgens de krant een doorgangsgebied voor jihad-strijders richting Irak, waardoor Soedanese spionnen gemakkelijker onopvallend kunnen mengen met Iraakse rebellengroepen dan Amerikanen. „Een blonde inlichtingenambtenaar met blauwe ogen uit de Verenigde Staten kan in het hele Midden-Oosten weinig uitrichten. Soedanezen kunnen naar plekken waar wij niet heen kunnen. Het zijn Arabieren, ze kunnen rondzwerven”, aldus een anonieme hoge CIA-medewerker. De Soedanese inlichtingen hebben volgens een van de verklaringen in de krant ‘levens gered’. Volgens andere bronnen had de informatie weinig waarde.

In Darfur werden de afgelopen vier jaar volgens ramingen van de VN 200.000 mensen gedood door Arabische milities die gesteund zouden worden door de regering in Khartoum. Sommige analisten zeggen dat de VS de sancties die Soedan wegens Darfur oplegden in de praktijk niet echt beperkend zijn, omdat Washington het inlichtingennetwerk met Soedan niet onder druk wil zetten.