Govcert: `Cybercrime Nederland neemt ongemerkt toe`

Rotterdam. Cybercrime in Nederland groeit snel. Dat concludeert Govcert, de instelling die de nationale digitale veiligheid in de gaten houdt. Volgens een rapport, dat naar aanleiding van Govcerts eerste lustrum verscheen, is dat mede te danken aan een levendige handel in botnets. Botnets zijn netwerken van gekaapte computers die ongemerkt onder controle staan van een hacker en volgens Govcert ”de ruggengraat” vormen van de meeste misdrijven op internet. Hackers gebruiken gekaapte computers om gegevens te verzamelen, websites lam te leggen of om door te verkopen aan criminelen. Govcert-woordvoerder Aart Jochem: ”Vroeger ging het om grotere netwerken, maar nu worden ze bewust kleiner gehouden om te voorkomen dat anti-virusprogramma`s besmette botnet-computers te snel ontdekken.” Een klein netwerk van 750 computers wordt verhandeld voor 300 tot 400 euro, zegt Jochem.