Defensie kan jonge vaders niet missen

Het is onmogelijk om vaders met jonge kinderen bij Defensie vrij te stellen voor missies. Moeders met jonge kinderen kunnen nu wel aangeven dat ze niet op missie naar het buitenland willen. Als vaders dezelfde rechten krijgen, leidt dat tot „grote operationele problemen”.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Het departement heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een breed gesteunde motie van de Kamerleden Eijsink (PvdA) en Van Velzen (SP). In de motie staat dat de rechten van mannen en vrouwen bij Defensie gelijk moeten worden gesteld.

De woordvoerder noemt het voorstel „onrealistisch”. Uit het onderzoek – dat nog niet naar de Kamer is gestuurd – zou blijken dat er vijf tot zesduizend extra functies bij moeten komen om de regeling uitvoerbaar te maken. Zonder deze extra functies dreigt er een tekort aan personeel voor uitzendingen.

Defensie kampt nu al met personeelsproblemen. Dit jaar zijn er tweeduizend minder nieuwe militairen geworven dan volgens de planning zou moeten. Uit uitgelekte stukken blijkt dat de krijgsmacht bovendien te kampen heeft met financiële problemen, nu blijkt dat de missie in Uruzgan duurder uitvalt dan verwacht.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de personeelszorg bij Defensie. De voorgestelde regeling maakt volgens een woordvoerder nu nog deel uit van de CAO-onderhandelingen met militaire vakbonden. „Later zal het onderzoek naar de Kamer worden gestuurd.”