Uurloon van 20 cent

Bij de productie van olympische souvenirs zoals tassen en petjes in Chinese fabrieken, komen op grote schaal misstanden voor. Er werken kinderen, soms 15 uur per dag, en sommige werknemers ontvangen nog niet de helft van het minimumloon.

Dat staat in een rapport van Play Fair 2008, een coalitie van vakbonden en actiegroepen. Het rapport wordt vandaag aangeboden aan het Internationaal Olympisch Comité in het Zwitserse Lausanne. De stichting eist strengere regels voor bedrijven die olympische gadgets produceren.

Vier fabrieken werden onderzocht in de provincies Shenzen, Guangdong en Hongkong. In een fabriek in Guangdong werkten 20 kinderen, waarvan de jongste 12 jaar oud. In diezelfde fabriek was het uurloon 20 eurocent. In een fabriek in Hongkong werkten arbeiders 75 uur per week. Overwerk werd niet extra betaald. Werknemers werd verboden over hun salaris of arbeidsomstandigheden te praten. Plaspauzes langer dan 15 minuten werden bestraft met intrekking van het dagsalaris. Ook moesten medewerkers onbeschermd met gevaarlijke chemicaliën werken. (ANP)