Titel Justine Henin op Roland Garros cadeau voor familie

Justine Henin schreef zaterdag voor de vierde keer Roland Garros op haar naam.

Door de suprematie van de Waalse tennisster was het een van de saaiste toernooien ooit.

Justine Henin had zaterdagmiddag het gevoel dat ze de vrouwenfinale tegen Ana Ivanovic niet kón verliezen. De 25-jarige Waalse tennisster beschouwde de zege op de zes jaar jongere Servische als een overwinning ‘met het hart’. Ze droeg de hoofdprijs op aan haar familie met wie ze na haar scheiding met Pierre-Yves Hardenne weer contact heeft. „Ik heb mij verzoend met mijn familie, na een paar vreselijke jaren. Ik ben dan ook ongelofelijk blij dat ik hun deze zege cadeau kon doen”, zei Henin na haar vierde eindzege op Roland Garros.

Henin liet de voorbije twee weken zien dat ze op het gravel van Parijs ongenaakbaar is. Net als vorig jaar wist ze haar lievelingstoernooi te winnen zonder dat ze één set af hoefde te staan. Evenals de afgelopen twee jaar waren de overige 127 deelneemsters aan het vrouwentoernooi slechts figuranten. Toch stond er dit jaar een andere Henin op de baan dan die van 2006. De ‘speelster’ Henin is niet veel veranderd, maar ‘de mens’ Henin des te meer. „Ik ben nu veel beter in balans. Je kunt je niet inbeelden hoe graag ik deze overwinning wilde”, stelde de tennisster in het Stadion Phillippe Chatrier.

Aan het begin van het jaar verbrak Henin de relatie met haar echtgenoot en meldde ze zich af voor de Australian Open. De beste Belgische tennisster ooit stond er plotseling alleen voor. Henin was op dertienjarige leeftijd haar moeder verloren en had het contact met haar vader José Henin en haar broers en zus verbroken. Alles in haar leven draaide slechts om één ding: tennis. Ze wilde haar overleden moeder het liefst zoveel mogelijk tennistitels schenken.

Na haar scheiding kwam ze in talloze gesprekken met haar coach en tweede vader Carlos Rodriguez tot de conclusie dat haar geluk niet afgemeten kon worden aan het aantal bekers dat ze veroverde. Ze nam drie maanden geleden weer contact op met haar vader en spreekt hem sindsdien elke dag. Ze besloot wel om in Monte Carlo te blijven wonen. Henin: „Vanaf nu is elk moment belangrijk, ik leef meer in het heden. Ik neem zelf mijn beslissingen. Ik wil weten hoe ik gelukkig kan worden in het leven, ook al vliegt de tijd. Ik heb de laatste maanden enorme stappen voorwaarts gemaakt.”

Sinds haar rentree in februari bij het indoortoernooi van Parijs besloot Henin zich volledig te richten op Roland Garros. Op het toernooi waar ze in 1992 als tienjarig meisje samen met haar moeder naar Steffi Graf had gekeken wilde ze koste wat het kost voor de ogen van haar broers en zus schitteren. Vader José Henin zag zaterdagmiddag thuis voor de televisie hoe zijn dochter slechts een uur en vijf minuten nodig had om de nerveuze Ivanovic met 6-1 en 6-2 te verslaan. Na afloop wees Henin met haar vingers naar de hemel en richtte zich daarna zwaaiend en lachend naar haar familie en coach Rodriguez in de box achter de baan. „Carlos heeft de afgelopen maanden heel veel voor me betekend. Hij is veel meer dan een coach voor me”, zei Henin. „Het was mooi geweest als mijn moeder nog had geleefd. Maar haar dood heeft me veel persoonlijkheid en karakter gegeven. Ik denk dat zij trots is op het feit dat ik weer contact heb opgenomen met mijn familie.”

Henin straalde de afgelopen veertien dagen zichtbaar veel vertrouwen uit op de banen nabij Bois de Boulogne. Niemand wist het de winnares van zes grandslamtoernooien moeilijk te maken. Krachttennissters als Serena Williams, Jelena Jankovic en Ana Ivanovic hadden niets in te brengen tegen de alleskunner uit Wallonië. Door de suprematie van Henin gaat het vrouwentoernooi wel als één van de saaiste edities van de afgelopen decennia de geschiedenis in. De partijen die de afgelopen twee weken boeiend te noemen waren, zijn op de vingers van één hand te tellen. Wat dat betreft was de eenzijdige finale symptomatisch voor het toernooi. Henin maakte zich niet druk om het gebrek aan amusement. Ze had slechts één doel: winnen voor haar familie. Daarin slaagde ze met verve.

Bezoek de website van Henin: www.justine-henin.be