Poging tot community

In opdracht van de Schouwburg Almere maakte Dogtroep Laad Los, als opening van de Kunstlinie.

Een voorstelling in twee heel verschillende delen.

Foto Leo van Velzen Almere, 01-06-07. Beeld uit de nieuwe voorstelling "Laad Los" van de Dogtroep, gespeeld op in en rondom het nieuwe kunstencentrum van Almere. Foto: Leo van Velzen
Foto Leo van Velzen Almere, 01-06-07. Beeld uit de nieuwe voorstelling "Laad Los" van de Dogtroep, gespeeld op in en rondom het nieuwe kunstencentrum van Almere. Foto: Leo van Velzen Velzen, Leo van

Een acteur houdt twee tassen omhoog: in de ene zit hoop, in de andere verbeelding. Buiten raakt de nacht het zwarte water, vanuit de verte nadert een boot.

In opdracht van de Schouwburg Almere maakte Dogtroep Laad Los, de openingsvoorstelling van de Kunstlinie, het nieuwe onderkomen van de schouwburg en het kunstencentrum. Het is een theatrale reis door de ontstaansgeschiedenis van Almere, die binnen begint met de community art van Bart Stuart en Klaar van der Lippe, en buiten eindigt met de multimediale hightech van Vincent de Rooij. De Dogtroep mikt altijd op een breed publiek, maar het is niet altijd raak.

Tijdens het binnendeel kun je vrij door het gebouw lopen, tussen zo’n vijftig kunstminnende Almeerders, die nu eens een levend standbeeld zijn, dan weer een meerstemmig zangkoor. Deze goedbedoelde, maar krampachtige poging tot community vindt nauwelijks nog ontspanning. Het is eigenlijk vooral leuk om in het elegante, glazen gebouw te zijn.

Pas als de zon onder, is mogen we naar buiten. Vanaf een mobiele tribune op het Weerwater is het nachtelijke spektakel te zien. De gebruikelijke humor, verwondering en poëzie van de Dogtroep zit in personages die op het water hun bestemming zoeken. Een man zonder onderbroek, type Jan Wolkers, zoekt in zijn drijvende auto naar vuur voor zijn verweekte sigaret. Op de wc van haar badkamervlot zingt een hip meisje r&b-hits, niet zonder ironische uithaal naar Idols en X-Factor.

Prachtig is het beeld van de naderende boot. Al vanuit de verte blijkt het zeil een filmdoek, met zwart-witbeelden van de bouw van de Afsluitdijk. Daarmee begon in de jaren dertig de inpoldering van de Zuiderzee, waarmee de grondslag voor Almere werd gelegd.

De twee delen van Laad Los zijn zo verschillend, zowel in vorm als in kwaliteit, dat het om twee verschillende voorstellingen lijkt te gaan. Met zijn wonderschone verbeelding van de ontwikkeling van Almere weet Van Rooij te verwonderen en te ontroeren. Dat maakt een bezoek dubbel zo veel waard.

Theater

Laad Los, door Dogtroep.

T/m 16 juni in Schouwburg Almere. Voor meer informatie, zie ook www. schouwburgalmere.nl