Nepeiwit voor patiënten in Noord-China

In China is weer een schandaal met nepmedicijnen aan het licht gekomen. Het betreft de verkoop van vervalst bloedeiwit aan ziekenhuizen en apotheken.

Volgens de staatszender China Central Television (CCTV) concentreert het onderzoek dat in gang is gezet zich in eerste instantie op 59 ziekenhuizen en medische centra in de noordoostelijke provincie Jilin, waaraan nagemaakte albumine zou zijn geleverd. Maar er komen ook meldingen van de levering van nepeiwit in andere provincies en regio’s in het midden en het zuiden van China.

Het farmaceutische hoofd van een van de gedupeerde ziekenhuizen in Jilin zei dat de potentiële gezondheidsschade voor de patiënten „erg groot” kan zijn. Zij krijgen eenvoudigweg niet het bloedeiwit toegediend dat ze nodig hebben. Volgens de Chinese televisie was het nepeiwit afkomstig van het farmaceutische concern Jilin Yatai Wanlian. In zeven van de 36 geteste monsters van het bedrijf bleken geen sporen van het eiwit albumine aanwezig te zijn.

Volgens The China Business News is ook namaakbloedeiwit in beslag genomen in onder andere de provincies Shanxi, Hubei en Hunan. Volgens het blad is in de oostelijke provincie Shandong, zuidelijk van Peking, een vrouw gestorven nadat zij nepalbumine toegediend had gekregen. Het middel zou zijn geleverd door het bedrijf Beijing Tiantan Bioproducts. Maar een zegsman zei dat het bedrijf al sinds februari geen albumine meer heeft geproduceerd. Hij zei ook dat het vaker voorkomt dat namaakproducenten geneesmiddelen op de markt brengen met de merknaam van zijn onderneming.

Namaak – van wasmiddelen tot kunstmest en van geneesmiddelen tot dierenvoedsel – is een groot probleem in China. Zowel binnenlandse consumenten als buitenlandse afnemers worden er de dupe van.

Twee weken geleden werd het voormalige hoofd van het landelijke overheidsbureau voor voedselveiligheid en geneesmiddelen, Zheng Xiaoyu, ter dood veroordeeld. In ruil voor steekpenningen gaf hij toelatingscertificaten af voor medicijnen, voornamelijk antibiotica, die niet deugden. Zeker tien mensen zouden daardoor zijn gestorven. (AP)