nader bekeken

Bij het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar verdedigt Nederland de titel. Het toernooi, met Heerenveen, Groningen, Arnhem en Nijmegen als speelsteden, is gisteren begonnen en duurt tot en met 23 juli, de dag waarop de finale in het Groningse Euroborg wordt gespeeld.

De huidige opzet dateert van 1978, het jaar dat gastland Joegoslavië kampioen werd. Daarvoor was de titelstrijd bestemd voor spelers tot 23 jaar, maar omdat de UEFA het gat met het EK onder 18 jaar te groot vond, werd de leeftijd verlaagd. Sindsdien is Italië met vijf titels het succesvolste land. De andere kampioenen zijn: Sovjet-Unie (2), Engeland (2), Spanje (2), Frankrijk, Tsjechië en Nederland.

Het EK in Nederland wordt een jaar na de vorige eindronde gehouden, omdat de UEFA heeft besloten het toernooi te verplaatsen naar de oneven jaren om concurrente met het EK en het WK te voorkomen.