Fotograaf uit Mali krijgt prijs Venetië

Rotterdam, 11 juni. De Malinese kunstenaar Malick Sibidé heeft gisteren tijdens de opening van de Biënnale van Venetië de Golden Lion for Lifetime Achievement ontvangen. Hij kreeg de oeuvreprijs voor zijn portretten van Afrikanen en zijn reportages over de Afrikaanse muziekwereld. Al bijna een halve eeuw lang werkt de 72-jarige fotograaf vanuit een kleine studio in het centrum van de Malinese hoofdstad Bamako. Daar legde hij de afgelopen jaren vele duizenden gezichten van voorbijgangers vast. Volgens biënnale-directeur Robert Storr heeft geen Afrikaanse kunstenaar ”meer gedaan voor de fotografie in deze regio en bijgedragen aan de geschiedenis dan Malick Sibidé”. Het is voor het eerst dat de oeuvreprijs van de biënnale naar een Afrikaanse kunstenaar gaat. De overige Gouden Leeuwen, waaronder die voor het beste landenpaviljoen en de beste kunstenaar, zullen dit jaar voor het eerst pas in oktober worden uitgereikt. De Biënnale van Venetië duurt nog tot 22 november.