Banken en goede doelen doen dubieuze beleggingen

Hilversum. Banken en een aantal organisaties voor goede doelen investeren in bedrijven die niet bij hun overtuiging aansluiten. Dat blijkt uit een onderzoek van Oxfam/Novib dat gisteravond aan de orde kwam in het het Vara/NPS-programma Zembla. De vier grote banken van Nederland (ABN Amro, Fortis, ING en Rabobank) investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van omstreden wapens als clusterbommen. Ook exporteren die bedrijven de wapens naar conflictgebieden (onder meer Uganda, Israël en Irak) en landen waartegen een wapenembargo van toepassing is (China en Zimbabwe). Rekeninghouders weten niet dat hun spaargeld voor dit soort doeleinden wordt gebruikt. De KWF Kankerbestrijding blijkt indirect te beleggen in de vier grootste tabaksfabrikanten van de wereld. De Dierenbescherming blijkt onbewust geld te steken in dierbestrijdingsmiddelen.