7 luisteren

Lekker boeken luisteren
Lekker boeken luisteren

Voorleesboeken

librivox.org

Files zijn een zegen voor de mensheid. Tijd om te onthaasten, na te denken over dilemma’s, een taal te leren of om een boek te lezen. Of nou ja, ernaar te luisteren. Er is tegenwoordig een flink aantal actuele audioboeken te koop. Ook is er meer en meer gratis beschikbaar. Librivox beoogt alle boeken die vrij van copyright zijn (uit het vrije domein), in luisterversie op het net te zetten en voor iedereen beschikbaar te stellen. Proza, poëzie en naslagwerken. Het Gutenbergproject (www.gutenberg.org), hét online- ‘vrije domein’-archief, is daarbij het grote voorbeeld. Er zijn pas twee Nederlandse teksten te downloaden, maar in het Engels is er al keus uit meer dan 900 titels. Vrijwilligers van over de hele wereld lezen de boeken voor. Soms als soloproject, vaker hoor je verschillende accenten binnen één boek. Morgen ga ik lekker tijdens de spits tussen Den Haag en Rotterdam heen en weer rijden. (CJ)

Met bijdragen van Carola Janssen, Anne-Marie van der Poel en Irene de Vette