Vrouweneredivisie?

FC Twente mag van de Stichting Eredivisie Vrouwen twee internationals niet selecteren voor het voetbalteam voor komend seizoen. Valse start van de eredivisie?

Sanne Pluim (19), afgelopen seizoen speelster van hoofdklasser Be Quick ’28, gestopt met voetbal omdat ze niet voor FC Twente mag uitkomen: ,,Voor mij is het een valse start. Ik had graag een van de eredivisiespeelsters willen zijn. Ik ben gestopt omdat het mijn droom was bij FC Twente te spelen. Twee weken geleden hoorde ik dat het niet mocht omdat Twente anders te veel internationals had. Twente was mijn eerste keus omdat de trainster daar ook mijn trainster bij Be Quick was. Met haar heb ik een vertrouwensband. De KNVB wilde mij bij Heerenveen hebben, dat minder internationals heeft. Het ligt niet aan die club, maar ik doe alleen iets waar ik voor 200 procent achter sta. Dat moet ook op dit niveau. Ik laat me niet dwingen om ergens anders te spelen. Elke international moet een vrije keus hebben. Ik heb erover gedacht verder te spelen bij Be Quick. Maar de hoofdklasse gaat er volgend seizoen flink op achteruit (veel speelsters verkassen naar eredivisieclubs, red.) en ik wil op het hoogste niveau spelen.’’

Priscilla Janssens, manager Stichting Eredivisie Vrouwen: ,,Bij de oprichting van iets nieuws loop je tegen hobbels aan. In een convenant dat alle betrokken partijen hebben ondertekend, was een gelijkwaardige competitie het uitgangspunt om het vrouwenvoetbal naar een hoger platform te tillen. Tegen de speelsters, die allemaal een eerste en tweede keus hebben opgegeven, heeft de Stichting Eredivisie Vrouwen gezegd dat de internationals over de clubs verdeeld werden. Het aantal internationals is het enige objectieve criterium voor de kwaliteit van een team. Dit is nodig om gelijkwaardig te starten. We willen geen situatie als in Engeland waar Arsenal een veel sterker team heeft en met 10-0 wint. De stichting heeft vastgesteld dat Twente met acht internationals sterker was dan met name Heerenveen en Willem II en gezegd dat er twee speelsters weg moesten. Karin Stevens is naar Willem II gegaan. Sanne Pluim was het er niet mee eens en is gestopt. Heel sneu voor haar, maar het is haar keuze.’’

Jan van Halst, manager commerciële zaken FC Twente, een van de zes clubs in vrouweneredivisie: ,,Jammer dat dit gebeurt en dat Sanne Pluim hierdoor is gestopt. Zij wil zelf bepalen waar ze speelt. Dit druist in tegen haar rechtsgevoel. Karin Stevens heeft gezegd dat haar voorkeur uitging naar Twente, maar dat zij dan maar naar Willem II ging. Wij kunnen ons vinden in de afspraak over een gelijkwaardige verdeling van de kwaliteit over de teams. Maar het aantal internationals per team is geen maatgevend criterium. In de hoofdklasse hadden de nummers één en twee van afgelopen seizoen minder internationals dan de clubs daaronder. En over het afstaan van deze twee speelsters en de vraag of ons team te sterk was, hadden wij graag overleg gehad. Dit is ons opgedrongen. Er is gewoon gezegd: ‘Die twee moeten weg.’’’

Alex Tielbeke, bestuurslid Stichting Eredivisie Vrouwen namens belangenorganisatie eredivisieclubs (ECV): ,,Er is bewust gekozen voor gelijkwaardige teams om de kwaliteit van het vrouwenvoetbal te stimuleren. Wil je gelijkwaardigheid realiseren, dan moet je in het begin misschien meer sturend optreden dan je zou willen. Een evenwichtige verdeling van topspeelsters over de teams moet niet leiden tot het stoppen van een speelster. Wij vinden het ongelooflijk vervelend dat Sanne Pluim gestopt is, maar het is haar eigen keus. Ik hoop en verwacht dat die sturing in de toekomst minder is.’’

Edwin Petersen, trainer vrouwenteam Willem II: ,,Karin Stevens heeft een verstandige keuze gemaakt. Wij gaan haar helpen zich verder te ontwikkelen. Dit is een vertrekpunt; over drie jaar moeten we de balans opmaken. Vrij verkeer van speelsters zou natuurlijk het mooiste zijn. Maar dat kan pas als bij de clubs de randvoorwaarden voor vrouwentopvoetbal zijn gecreëerd.’’