Von Südenfed: Tromatic Reflexxions

Von Südenfed: Tromatic Reflexxions (Domino, distr. Munich) ****-
Von Südenfed: Tromatic Reflexxions (Domino, distr. Munich) ****-

Von Südenfed:Tromatic Reflexxions(Domino, distr. Munich)

Op het eerste gezicht lijkt het een malle combinatie: Mark Smith, sinds ruwweg dertig jaar de excentrieke voorman van de immer van bezetting wisselende Fall, en Mouse On Mars, het duo uit Düsseldorf dat knappe post-techno aflevert van licht academische snit. Maar zoals dat kan gaan met onverwachte ontmoetingen: het klikt mirakels. De bijtende monologen van Smith blijken zelfs een passende aanvulling op de klankbouwsels van St. Werner en compaan Andi Toma, die er van de weeromstuit weer wat vrolijker en naïever van gaan klinken: meer in lijn met hun oudste werk. Ze plakken doorgaans exact de juiste beats onder de vertelsels van Smith, ook al blijft de betekenis daarvan doorgaans een raadsel. Maar de toespeling op de beroemde Duitse deejay Sven Väth in ‘Flooded’ en de kreet ‘Deutsch Bier’ in ‘Speech Contamination/German Fear Of Österreich’ geven al net zulke verrassende inkijkjes in de collectieve bovenkamer als de volkomen onverwachte West-Afrikaanse juju-gitaartjes in ‘Dearest Friends’.

JACOB HAAGSMA