Vlierbloesem

Een vergiet vol vlierbloesem1 citroen1 - 1,5 kilo suikervoor toetje4 appelsvanille-ijs2, 5 – 3 deciliter vlierbloesemsiroop

Het pas uitgekomen boek Wilde venkel & rabarber van Caroline Zeevat en Ans Withagen, over de geneugten van moestuinen, deed mij denken aan dertig jaar terug. Toen plukte ik voor de deur in een Brabants dorp af en toe vlierbloesem om er siroop van te maken. Geliefd bij jong en oud als basis voor limonade en als smaakmaker bij ijs. Dat was de tijd van de tuinbroeken, maar siroop van vlierbloesem overleefde de jaren zeventig. Het genoemde boek geeft er terecht een recept voor. Het is een leuk boek dat per maand aangeeft wat groeit en bloeit. Ik woon tegenwoordig in de stad en de vlier was uit mijn blikveld verdwenen. Niet omdat die struik daar niet staat – integendeel, vlier groeit overal, tegen de klippen op als het ware, en vooral in bermen en langs de rand van park en bos. Ik keek niet goed.

De vlier bloeit nú, dus wacht niet te lang. Oogst de bloemschermen zolang ze nog fris ogen. Ze zijn wit met een gloed van geel stuifmeel (dat eetbaar is). De bloem is als een parasol: een hoofdsteel met spaken waarop het scherm rust. Pluk de bloem vlak onder de spaakjes, zonder bladgroen mee te nemen. Leg de bloesems een tijdje in water. Zo raakt u de verscholen kleine insecten kwijt, die komen bovendrijven. Schud de bloemen goed uit. Knip forsere hoofdstelen weg, maar tengere mogen blijven zitten. Doe de bloesems in een pan en giet er water bij tot ze onderstaan. Doe er schijven citroen bij. Laat de pan met deksel erop een dag staan. Zeef het vocht. De siroop maakt u door per liter 500 gram suiker toe te voegen en het vocht aan de kook te brengen. Zorg ervoor dat de suiker goed oplost. Bewaar de siroop in goed schoongemaakte jampotten of flessen met schroefdop. Te verdunnen als u trek krijgt in limonade.

Voor een toetje voor vier personen, naar een idee van restaurant De Verborgen Tuin in Geraardsbergen: schil de appels en draai er met een meloenboor bolletjes uit of snijd ze in schijfjes. Breng in een kleine pan de vlierbloesemsiroop aan de kook en pocheer daarin de stukjes appel in 5 tot 10 minuten gaar. Laten afkoelen tot ze lauwwarm zijn en dan met de siroop over borden verdelen. Schep een bol ijs in het midden.

Annelène van Eijndhoven