Vetex: Flamoek Fantasy

Vetex: Flamoek Fantasy VLR 002 Distr. XMD ****-
Vetex: Flamoek Fantasy VLR 002 Distr. XMD ****-

Vetex:Flamoek FantasyVLR 002Distr. XMD

Leve de tuba en de trompet! Nadat alle Cubaanse bejaardenhofjes, namaak-Piazolla’s, Portugese fadista’s en klezmer-clubjes de wereld hadden doorkruist werd het het tijd voor een nieuwe mode.

De met lekke toeters uitgeruste blaaskapellen uit Servië en omstreken leken daarvoor weinig geschikt; te ouderwets en te boers. Maar toen iemand er de geniale verzamelnaam ‘Balkan Beats’ voor had bedacht, waren zij plotseling overal welkom.

Het uit België afkomstige Orchestre Internationale du Vetex, genoemd naar een textielfabriek in Kortrijk, haakt vaardig in op deze trend. Het speelt net zo snel als de echte Balkanezen maar aanzienlijk minder vals en dat in een dubbeldikke bezetting. Vijftien blazers en drie trommelaars, daar kunnen de gozers en meiden op hossen. En als het orkest na tien heftige rondedansjes ook nog gevoelig weet uit te pakken is het tijd voor een steelse zoen.

Te horen: 17/6 Zomerpodium Heemskerk, 26/6 Reuring Festival Purmerend.

FRANS VAN LEEUWEN