Verschuil je achter een grote zonnebril

De jaren tachtig zijn terug, inclusief de oversized zonnebrillen, zien Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (beeld)

FUTURISTISCHE WRAP van Balenciaga © PHOTO PETER STIGTER
FUTURISTISCHE WRAP van Balenciaga © PHOTO PETER STIGTER Stigter, Peter

Toverwoord bij de zonnebrillen van deze zomer is opnieuw: GROOT. Met dank aan al die celebs die opvallend onopvallend denken te zijn en zich afschermen tegen de camera’s met een oversized zonnebril. Zo pseudo-anoniem zijn is soms helemaal zo gek nog niet. Zeker als de wallen van hard werken en een avondje stappen niet om aan te zien zijn. Maar het past ook in de trend waarbij de kleding versobert, het lichaam schuil gaat achter een wijder silhouet en de accessoires groeien, want ook de tassen zijn mega, de ceintuurs en de schoenen (lees: hoge hakken, plateaus en grover design). Ray Ban is het merk dat als een van de eerste over vorm ging nadenken. De pilotenbril (of: Aviator) uit 1930 is daar een voorbeeld van, maar ook de Wayfarer uit 1954. De laatste beleefde pas echt zijn hoogtepunt in de jaren tachtig als onafscheidelijk accessoire van Sonny Crockett uit de hitserie Miami Vice. En sindsdien is het model een serieuze klassieker. Met de terugkeer van de jaren tachtig in de mode heeft Ray Ban de Wayfarer begin dit jaar opnieuw geïntroduceerd. En hij past prima in de oversized trend. Topper deze zomer is de futuristische wrap van Balenciaga, model laboratoriumbril met ongekleurde, subtiel getinte of juist heel donkere glazen. De pilotenbril is zo’n klassieker die elke keer opnieuw uitgevonden wordt. Dit keer door Gucci, die er een heel slick en glamourous exemplaar van maakte. De jaren zeventig en tachtig lopen als een rode draad door de collecties, met de nadruk dus op groot, vierkant, rechthoekig of rond. Meestal uitgevoerd in metaal en neutraal van kleur of juist in felle plastictinten. Bij nagenoeg alle merken en online in vintage-uitvoering (vintage-sunglasses-shop.com of 80spurple.com) zijn ze te vinden. De beste montuurkeuze is het model dat het tegenovergestelde van de gezichtsvorm is, dus een rond montuur bij een lang, rechthoekig gezicht en een rechthoekig model bij een rond gezicht. Maar dat laat mode-diehards natuurlijk koud.