Twee doden bij hevig noodweer

Het noodweer van gisteren heeft twee dodelijke slachtoffers geëist. In het Brabantse Goirle werd aan het einde van de middag een vrouw door de bliksem getroffen. In de avond vond de politie van Uitgeest een man die van het dak van zijn schuur was gevallen. De man was op zijn schuur geklommen omdat het water niet goed van het dak afliep. De politie vermoedt dat hij van het dak is gewaaid.

De KNMI gaf gisteravond een weeralarm uit om te waarschuwen voor de buien. Het alarm werd rond tien uur ’s avonds ingetrokken. Volgens het weerinstituut hadden de onweersbuien zeldzaam veel ontladingen: meer dan vijfhonderd binnen een periode van vijf minuten in een gebied van vijftig bij vijftig kilometer. „Dat is heel fors”, meldde een woordvoerder. „Dit gebeurt hooguit één keer per jaar.”

Met name het midden en westen van Brabant werden getroffen. De politie werd overspoeld door meldingen uit Breda, Tilburg en Roosendaal. „De meldkamer is overbelast”, zei een woordvoerster.

In Zundert vloog een schuur met daarin veel dieren in brand door blikseminslag. Kaatsheuvel stond grotendeels blank en in Oosterhout bezweken diverse daken van gebouwen door blikseminslagen en wateroverlast. In de omgeving van Tilburg is een zogenoemde bolbliksem in woningen ingeslagen.

Ook in andere delen van het land hadden mensen last van het weer. In Maastricht, Den Haag en in de regio Gouda-Leiden liepen veel kelders onder en stonden straten blank. In Dordrecht werd de avondvierdaagse afgelast.

Het treinverkeer had eveneens te lijden onder het weer. Op veel lijnen was er vertraging.