Topman van leger VS niet herbenoemd

De hoogste Amerikaanse militair, voorzitter Peter Pace van de verenigde chefs van staven, wordt niet herbenoemd. Minister van Defensie Robert Gates wil hem niet opnieuw voordragen om in de Senaat een controverse over zijn rol in de oorlog in Irak te voorkomen.

Dat heeft Gates gisteren bekendgemaakt. Als opvolger van Pace draagt hij het huidige hoofd van de Amerikaanse marine voor, admiraal Mike Mullen.

„Ik ben tot de conclusie gekomen dat de focus in de benoemingsprocedure op het verleden zou komen te liggen, in plaats van op de toekomst. En verder was er een gerede kans dat de procedure behoorlijk ruzieachtig zou worden”, zei Gates. „Ik heb besloten dat op dit punt in onze geschiedenis, het land, onze mannen en vrouwen in uniform en generaal Pace niet gebaat zijn bij zo’n tweedracht zaaiende beproeving.”

Als generaal der mariniers was Pace twee termijnen vicevoorzitter van de verenigde chefs van staven. In 2005 werd hij voorzitter. Zijn termijn loopt nog tot september.

Pace geldt als een vriendelijke man met een zachtaardige manier van doen, die geen confronterende of controversiële manier van leidinggeven heeft. Hem wordt wel verweten dat hij Gates’ voorganger Rumsfeld te weinig tegenspraak gaf inzake de planning van de fase na de inval in Irak, onder andere over het aantal militairen waarmee de VS Irak wilden gaan bezetten.

Rumsfeld vertrok in november nadat president Bush’ Republikeinse partij door de impopulaire oorlog in Irak de Congresverkiezingen verloor. De Democraten veroverden een meerderheid in beide kamers van het Congres en kunnen sindsdien in benoemingsprocedures voordrachten van de regering blokkeren.

Gates werd door Bush aangesteld om na Rumsfelds vertrek leiding te geven aan een „nieuwe strategie” in Irak. Hij zei gisteren dat hij „zou willen dat het niet nodig was een beslissing als deze te nemen. Maar ik denk dat het een realistische inschatting is van waar we nu staan.” (Reuters)