Opinie

Tobbersconcert

Youp

Las dat tienduizenden bezoekers van de Amsterdam Arena kwaad zijn op Gordon, Froger en Joling omdat ze niks konden verstaan van hun zogenaamde Toppersconcert. In plaats van ultieme blijheid en een bedankje richting de jolige zangers zijn de klanten van C1000 boos. Het concert werd namelijk uitsluitend bezocht door klanten van deze buurtsuper, die het vooral op het boerenland goed doet. Waarom boos, beste boeren? Het lijkt me juist een feest als je die drie niet verstaat. De boeren willen dat de toppers gestraft worden en er gaan stemmen op dat Froger als kapitein en Gordon en Joling als nichtmatrozen een tochtje met Rotterdamse probleemjongeren op De Eendracht moeten maken. Het wordt het laatste tochtje van dit trotse schip. Het kan daarna meteen door naar de sloop.
De Arena is sowieso een verschrikkelijke echoput. Heel af en toe ga ik er op een doordeweekse middag heen. Als je goed luistert, kan je het concert van U2 van twee jaar geleden nog horen. En als je je een beetje concentreert, krijg je de Stones van drie jaar geleden er ook nog bij. Het voordeel van die verschrikkelijke akoestiek is dat je tijdens een voetbalwedstrijd nooit last hebt van beledigende spreekkoren. Vaag hoor ik tegenstanders van Ajax roepen dat Hamas ons Ajax-supporters naar Slochteren moet deporteren om een einde aan ons leven te maken of dat de moeder van de dienstdoende scheids in de prostitutie zit, maar echt goed verstaan kan je het niet. Heerlijk stadion dus.
Ondertussen moet ik nog steeds lachen om de stunt van BNN met de drie wandelende nieren en de iets te blozende terminale patiënte. Ik was die avond gewoon aan het werk en viel in mijn pauze in de ontknoping van deze Grote Donorshow.
Ik moest vooral lachen om de krampachtige reacties van de Atsmaatjes en consorten. Politici. Toch al een groep waar ik zielsveel medelijden mee heb. Vooral met de verliezers. Bos een beetje gevolgd de laatste weken? De Woutertapes gezien? Aandoenlijk toch? Ook gelezen hoe hij vorige week zijn eigen falen nog een beetje probeerde te corrigeren in dat rapportje? Zielig en grappig tegelijk. Ik schreef het al eerder: een man die voor een paar aandringende roddelfotografen met een lege kinderwagen poseert, is niet capabel om ons land te besturen. Volledig ongeschikt zelfs. Maar ik vrees dat dit op natuurlijke wijze wordt opgelost.
En wat doen we met Rutte? Dat probleem is toch echt groter. De VVD-leden moeten hem niet, de VVD-kiezers wezen hem massaal af en de VVD-fractie is ook helemaal klaar met hem. Deze week was hij weer zo grappig. Rita zei iets over hem en in plaats van dat hij van zich afbeet, vond hij dat zij haar woorden moest terugnemen. Terwijl wat ze zei in HP/De Tijd gewoon waar is. Ze zei het anders, maar ze bedoelde dat Mark een slap wiebelwatje is dat een keer per week zijn wasje door zijn moeder laat draaien. Een charismaloze tobber die hoe meer hij zijn best doet, steeds zieliger overkomt. Ze vertelde dat Wiegel en Bolkestein iets krachtiger en vooral rechtsere types waren. In plaats van dat hij Rita van repliek dient en in onversneden Hollands meedeelt dat ze niet zo moet stoken en mutsen, probeert hij kracht uit te stralen en haar de mond te snoeren. Aandoenlijke jongen, maar hij heeft hopelijk wel door dat zijn dagen nu echt geteld zijn. Persoonlijk vind ik hem een zegen voor de VVD omdat die partij in mijn ogen niet klein genoeg kan zijn, maar als ik bij dat versplinterde partijtje zou horen, dan zou ik inderdaad binnen vierentwintig uur een coup plegen.
Nu raad ik ze een congres in de Arena aan. Lekker onverstaanbaar debatteren. Concert van Tobbers.
Ooit was daar de uitvaartdienst van Hazes. Hoe zal dat deze week bij de aardige Dröge gaan? Ik vrees bescheidener. Veel bescheidener. Gert-Jan Dröge, die er met zijn stem, blik en ironie voor gezorgd heeft dat ik voor altijd gierend van het medelijden door Wassenaar, ’t Gooi en andere reservaten rij. Ik maak een diepe, diepe buiging.
Youp van ’t Hek